Ministr financí se včera vytasil s první oficiální statistikou. V porovnání prosince 2016 a prosince 2015 byly podle Babiše přiznané tržby hospod místo deseti miliard najednou dvacet miliard.

To samozřejmě nevypadá špatně. Jenže tržba se ještě nerovná skutečný příjem do státního rozpočtu, o který má jít ministru financí především. Letos by chtěl díky elektronické evidenci tržeb (EET) získat 4,3 miliardy korun na DPH. V tom asi nebude problém, protože tato daň se vybírá relativně snadno. Uhádnout, o kolik víc se vybere na dani z příjmů, si ale nikdo netroufne.

Čtěte také: Podle Babiše po zavedení EET víc restaurací vzniklo než zaniklo

Babiš tvrdí, že v prosinci zavřelo 104 podnikatelů, kterých se EET týkala, a naopak 307 živností vzniklo. To popírá statistika společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, podle níž bylo nově založeno 2099 živností a přerušeno či ukončeno 2882 hostinských živností.

Všechno jsou to ale v konečném důsledku jen abstraktní čísla, za nimiž se skrývají konkrétní problémy podnikatelů: museli si sehnat pokladnu, internetové připojení, vyškolit sebe i personál. To všechno něco stálo a rozhodně víc než 5000 korun, které stát nabídl jako jednorázovou slevu na dani.

Hospodští přitom byli slabým odvarem věcí budoucích. Až se v březnu ke stávajícím 42 podnikatelům subjektů připojí dalších 250 tisíc obchodníků, teprve otestujeme, na jak pevných technických základech EET stojí a jestli „dráty" skutečně dokážou vydat šest tisíc účtenek za sekundu, jak slibuje ministerstvo financí.

Čtěte také: Do druhé etapy EET se zatím zaregistrovala desetina obchodníků

Nesmíme přitom zapomenout na samou podstatu EET. Jejím cílem má být kromě vyššího výběru daní (to se asi daří) i narovnání podnikatelského prostředí a omezení podvodů. A v posledních dvou bodech ještě nejásejme.

Kontrolní hlášení k DPH

EET je sesterským projektem loni spuštěného kontrolního hlášení k DPH. První má kontrolovat daňové podvody tzv. na vstupu a druhé na výstupu. A teprve tyto dvě informace vytvoří ucelený obraz, na jehož základě mohou pracovat cifršpióni z pardubického „Daňového Pentagonu". Právě ve východočeské metropoli totiž sedí necelá dvacítka analytiků s bezpečnostní prověrkou, kteří v utajení (adresu budovy generální ředitelství tají, místní lidé však vědí) zkoumají došlá data z kontrolních hlášení i EET. Počítač jim z tisíců případů vybírá „podezřelosti", a pokud analytici dojdou ke stejnému závěru, odesílají echo na konkrétní berní úřad. Jaké reálné budou výsledky této „špionáže", ale zjistíme nejdřív za rok. Až EET a kontrolní hlášení poběží delší dobu.

Do té doby by především politici měli dát podnikatelům aspoň elementární klid a už nic v zákonech neměnit.

Není přece možné přijmout zákon o kontrolním hlášení a vzápětí ho novelizovat, protože pokuty za nedodržení lhůt byly moc tvrdé (stalo se loni). Není ani možné přijmout zákon o EET a měsíc před spuštěním z něj začít „vysvobozovat" podnikatele s paušální daní (k čemuž nakonec nedošlo).

Čtěte také: Sankce u kontrolního hlášení DPH budou mírnější, schválila vláda

Vyhlídky EET i kontrolního hlášení jsou mimochodem různé. Opozice je chce po nástupu do vlády zrušit. A kdo ví, zda tu na podzim nevznikne koalice „antiBabiš" a EET minimálně nezměkčí. Mimochodem: jako poslední se (v červnu 2018) mají k EET přidat i astrologové či věštci. Nevidí už v křišťálové kouli, zda EET bude, či nebude v té době ještě existovat?