„Konzumní revoluce skončila. Zájem spotřebitelů o nakupování při současných cenách a náladě klesá,“ komentoval situaci hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Byť tržby obchodníků vzrostly o 3,5 procenta, je to daleko méně, než se čekalo. Navíc prodej potravin naprosto zklamal, což je podle mnohých následek letošního zdražování. Lidé už drahé jídlo kupovat nechtějí a raději se orientují na levnější stravu.

Naopak dobře se vedlo prodejcům nábytku a elektroniky. Těm, na rozdíl od obchodníků s potravinami, tržby v dubnu vzrostly. Vladimír Pikora to například přisuzuje doznívajícímu boomu výstavby nových bytů. Řada lidí si podle něho ještě dokončuje zařizování svého nového bydlení.

Světlé zítřky ekonomové přisuzují také zásilkovému obchodu, který těží ze stále větší dostupnosti internetu v domácnostech. Zákazníky lákají i ceny, kterou jsou na internetu nižší než v kamenných obchodech.

Nákup v zahraničí je mnohem výhodnější

„Jsou to notoricky známé argumenty o šíři nabídky a atraktivnějších cenách, ale v době vysoké inflace nabývají na síle,“ konstatuje analytik ČSOB Petr Dufek. Navíc Čechy stále více lákají zahraniční zásilkové servery, a to z jednoho prostého důvodu, díky silné koruně je nákup v zahraničí mnohem výhodnější než v tuzemsku.

„V cizině kupuji hlavně elektroniku, která je po přepočtu na koruny výrazně levnější. Ze Spojených států už jsem si nechal poslat fotoaparát, notebook a iPod. Počítám, že jsem ušetřil tak dvacet tisíc,“ uvedl například František Dvořák z Prahy.

Co se týče síly koruny, ta se v cenách příliš neprojevuje. I když oproti dolaru posílila o desítky procent, což by mělo zboží z dovozu výrazně zlevnit, opak je pravdou. „Například oblečení, které se dováží Číny a platí se právě v dolarech, zdražuje. Obchodníci si zkrátka o tento rozdíl navyšují marže,“ uvedl Petr Dufek.

Podle Next Finance patří růst českého maloobchodu, i přes klesající tržby, stále k nadprůměrným. Nejvíce si polepšili Rumuni o 16,2 procenta a Slováci o 7,1. Naopak propad tržeb o 5,6 % zaznamenali v Německu.