VYBERTE SI REGION

Dráhy mění jídelníček. Sází na teplá jídla a biopotraviny

Praha – S novým jízdním řádem se ve vlacích Českých drah obmění od 10. prosince také jídelníček. Cestující budou mít možnost si teplá jídla vybírat ze stálého jídelního lístku. Jako novinku jídelní vozy dopravce už od října nabízejí pokrmy připravované ze surovin od českých ekofarmářů. Od ledna pak bude ve vlacích Pendolino k dispozici on-line objednávání. Novinářům to dnes řekl Jan Valeš, ředitel pro obchod a marketing společnosti JLV, která ve spojích drah poskytuje gastronomické služby.

4.12.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Stulír Drahomír

Konkurenční společnosti RegioJet a Leo Express se zaměřují na rozdíl od Českých drah na studenou kuchyni. „Catering je v módě a součástí soutěže mezi dopravci, je to marketingový nástroj," uvedl generální ředitel JLV Bohumír Bárta.

Nabídku v jídelních vozech Českých drah sestavují zástupci z Československého svazu kuchařů. Pro zimní nabídku připravili například zakarpatský boršč, pečená vepřová žebra, kuřecí stehno a šťouchané brambory nebo plněný ovocný knedlík. V biopotravinách dosavadní pochoutky z dýně vystřídá tatarský biftek z červené řepy. Zájem cestujících o biopotraviny podle Valeše předčil očekávání. Nejoblíbenějším jídlem ovšem zůstává tradiční svíčková.

Cenová dostupnost bude podle Valeše srovnatelná s kamennými restauracemi, hlavní jídla budou od 125 korun, pivo za 29 korun.

Soupravy SuperCity Pendolino zajišťující spojení mezi Prahou a krajskými městy nedisponují takovým zázemím, aby mohly nabízet minutková jídla. Cestující v nich mají k dispozici bistro BlueBar a minibar. Při on-line objednání budou mít lidé od ledna možnost se z mobilního telefonu, tabletu nebo přenosného počítače připojit na palubní portál, vybrat si a odeslat požadavek. Jídlo a pití jim pak personál přinese až k jejich sedačce.

Nové občerstvení v Pendolinu

S novým jízdním řádem se také obmění občerstvení, které mají cestující v 1. třídě Pendolina v ceně jízdenky. Zákazníci dostanou čerstvé plněné pečivo, rozpékané sladké a slané pečivo a novinkou bude nabídka cereálií s müsli.

Ve žlutých vlacích RegioJetu se cestující setkají pouze se studenou kuchyní. V Leo Expressu si mohou vybrat z nabídky dvou ohřátých tortill plněných kuřecím masem nebo masovými kuličkami. Ani jeden z dopravců nedisponuje klasickým jídelním vozem. „Teplé pokrmy v Leo Expressu se proto ohřívají v mikrovlnné troubě," uvedl majitel společnosti Leoš Novotný.

Na rozdíl od vlaků Leo Expressu, které tvoří ucelené jednotky, může RegioJet ke svým soupravám jídelní vůz připojit. „Máme zjištěno, že při donášce přímo k sedadlu cestujícího máme pětinásobně větší tržby, než kdybychom měli jídelní vůz," uvedl ředitel zákaznického servisu a prodeje RegioJetu Aleš Ondrůj.

Asi nejznámějším gastronomickým produktem ve žlutých vlacích je nabídka dvou druhů suši, které zákazníci pořídí za 80 korun. Půl litru piva v RegioJetu stojí 20 korun. Nabídku Leo Expressu tvoří především obložené bagety, které vyjdou na 39 korun. Malé pivo v plechovce v Leo Expressu stojí 20 korun.

Autor: ČTK

4.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies