VYBERTE SI REGION

Dráhy mění jídelníček. Sází na teplá jídla a biopotraviny

Praha – S novým jízdním řádem se ve vlacích Českých drah obmění od 10. prosince také jídelníček. Cestující budou mít možnost si teplá jídla vybírat ze stálého jídelního lístku. Jako novinku jídelní vozy dopravce už od října nabízejí pokrmy připravované ze surovin od českých ekofarmářů. Od ledna pak bude ve vlacích Pendolino k dispozici on-line objednávání. Novinářům to dnes řekl Jan Valeš, ředitel pro obchod a marketing společnosti JLV, která ve spojích drah poskytuje gastronomické služby.

4.12.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Stulír Drahomír

Konkurenční společnosti RegioJet a Leo Express se zaměřují na rozdíl od Českých drah na studenou kuchyni. „Catering je v módě a součástí soutěže mezi dopravci, je to marketingový nástroj," uvedl generální ředitel JLV Bohumír Bárta.

Nabídku v jídelních vozech Českých drah sestavují zástupci z Československého svazu kuchařů. Pro zimní nabídku připravili například zakarpatský boršč, pečená vepřová žebra, kuřecí stehno a šťouchané brambory nebo plněný ovocný knedlík. V biopotravinách dosavadní pochoutky z dýně vystřídá tatarský biftek z červené řepy. Zájem cestujících o biopotraviny podle Valeše předčil očekávání. Nejoblíbenějším jídlem ovšem zůstává tradiční svíčková.

Cenová dostupnost bude podle Valeše srovnatelná s kamennými restauracemi, hlavní jídla budou od 125 korun, pivo za 29 korun.

Soupravy SuperCity Pendolino zajišťující spojení mezi Prahou a krajskými městy nedisponují takovým zázemím, aby mohly nabízet minutková jídla. Cestující v nich mají k dispozici bistro BlueBar a minibar. Při on-line objednání budou mít lidé od ledna možnost se z mobilního telefonu, tabletu nebo přenosného počítače připojit na palubní portál, vybrat si a odeslat požadavek. Jídlo a pití jim pak personál přinese až k jejich sedačce.

Nové občerstvení v Pendolinu

S novým jízdním řádem se také obmění občerstvení, které mají cestující v 1. třídě Pendolina v ceně jízdenky. Zákazníci dostanou čerstvé plněné pečivo, rozpékané sladké a slané pečivo a novinkou bude nabídka cereálií s müsli.

Ve žlutých vlacích RegioJetu se cestující setkají pouze se studenou kuchyní. V Leo Expressu si mohou vybrat z nabídky dvou ohřátých tortill plněných kuřecím masem nebo masovými kuličkami. Ani jeden z dopravců nedisponuje klasickým jídelním vozem. „Teplé pokrmy v Leo Expressu se proto ohřívají v mikrovlnné troubě," uvedl majitel společnosti Leoš Novotný.

Na rozdíl od vlaků Leo Expressu, které tvoří ucelené jednotky, může RegioJet ke svým soupravám jídelní vůz připojit. „Máme zjištěno, že při donášce přímo k sedadlu cestujícího máme pětinásobně větší tržby, než kdybychom měli jídelní vůz," uvedl ředitel zákaznického servisu a prodeje RegioJetu Aleš Ondrůj.

Asi nejznámějším gastronomickým produktem ve žlutých vlacích je nabídka dvou druhů suši, které zákazníci pořídí za 80 korun. Půl litru piva v RegioJetu stojí 20 korun. Nabídku Leo Expressu tvoří především obložené bagety, které vyjdou na 39 korun. Malé pivo v plechovce v Leo Expressu stojí 20 korun.

Autor: ČTK

4.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Jiřičtí vězni se připraví na život bez mříží ve speciální vesnici

Jiřice - Část odsouzených bude žít jako na svobodě. Ovšem stále pod dohledem kamer a za ostnatým drátem.

CNN: Pražské vánoční trhy jsou mezi desítkou nejlepších na světě

Praha - Mezi desítku nejlepších vánočních trhů na světě zařadila americká televizní stanice CNN tržiště na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Reportér zaměřený na cestování ocenil každodenní otevírací dobu stánků i blízkost obou hlavních tržišť, stejně jako kvalitu zdejších klobás a piva.

Na Kladensku se zřítilo auto ze třicetimetrového srázu

Kladensko - Kuriozní dopravní nehoda se stala v pondělí po poledni v lesním porostu mezi obcemi Svárov a Podkozí. Auto zde vyjelo ze silnice a mezi stromy se řítilo dlouhým srázem dolů na spodní vozovku pod serpentinou. Vozidlo skončilo pod kopcem na spodní vozovce převrácené na střechu. Starší řidič utrpěl zranění a byl převezen do pražské nemocnice. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies