Lehátkové vozy budou určeny pro spoje z Prahy do Budapešti, Krakova a na linky na Slovensko. Pro mezinárodní spoje jsou určeny i ostatní osobní vozy, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Souhlas s nákupem až 80 starších rychlíkových vozů za 413 milionů korun udělila státnímu dopravci dozorčí rada na počátku loňského listopadu. Požadovaná vozidla byla nedávno kompletně modernizována, jsou klimatizovaná a schopná jet rychlostí do 200 kilometrů v hodině, uvedly tehdy ČD k chystanému nákupu.

Nákup čtyř desítek vozů ale Českým drahám překazil podnikatel Radim Jančura, který nákupem počet vozidel svého RegioJetu zhruba zdvojnásobil. Vozy od rakouského dopravce hodlá použít například na Slovensku na nové lince mezi Bratislavou a Košicemi.

Rakouské dráhy se vagonů zbavují a nahrazují je novými vozidly Railjet. České dráhy dosud z původního objemu poptávaných vozidel odebraly jen šest osobních vozů druhé třídy a valníky pro automobily určené pro autovlak z Prahy do Popradu a dále do Košic. Výpadek v počtu vozů dopravce plánuje nahradit modernizací vlastních starších vagonů. V této souvislosti ČD zmiňují chystanou modernizaci 62 velkoprostorových rychlíkových vagonů typu Bp vyrobených ve Studénce na konci devadesátých let.