Za přepravu kola si cestující od 13. prosince zaplatí o pět až deset korun v prvních třech kilometrických pásmech. V současnosti například vyjde přeprava jízdního kola na vzdálenost 100 až 150 kilometrů na 45 korun. K tomu je ještě potřeba připočíst desetikorunu za každý konkrétní vlak, pokud je kolo přepravováno samostatně ve služebním oddíle, řekl mluvčí drah Petr Pošta.

O 29 korun na 579 Kč rovněž podraží celodenní jízdenka, na kterou mohou cestující jezdit vlaky ČD po celé republice. Stejně podraží i víkendová skupinová celostátní jízdenka, která nově vyjde na 679 korun. Cena jízdenek na první třídu naopak zlevní z 1,5násobku ceny druhé třídy na 1,3násobek i u kratších jízd. Dosud tuto slevu mohli využívat jen cestující na trasách delších než 121 kilometrů.

Počet vlaků EuroCity do Polska se zvýší ze současných tří párů na šest, po letech se rovněž obnoví přímé spojení z Varšavy přes Ostravsko do Bratislavy a Budapešti. V regionální dopravě k severním sousedům ČD uvedly jako novinku rovněž spojení Liberec - Tanvald - Harrachov - Szklarska Poręba a na Těšínsku do Racibórze a Rybniku s tím, že na polské straně budou tato spojení provozována v kooperaci s místními dopravci.

Spojení mezi Prahou a Brnem se rozšíří o posilové vlaky, které budou ve všední dny odjíždět z Brna v 07:08 a z pražského hlavního nádraží v 15:21. V neděli a ve svátky pak pojedou z Brna v 15:08 a z Prahy v 18:21. Rozšíří se i spojení Opavy a Prahy, když vlak InterCity Opava bude nově jezdit směrem do Prahy i v sobotu a v neděli odpoledne se bude vracet do slezské metropole. Další nový spoj mezi Prahou a Opavou pak bude jezdit v pátek odpoledne z Prahy do Opavy a v opačném směru se bude vracet v neděli odpoledne, vedl dopravce.

Noční spoj z Prahy do Přerova

Novinkou je rovněž noční spojení z Prahy do Přerova. Vlak pojede v pracovní dny a v sobotu z Prahy krátce po půlnoci a do Přerova přijede ve 2:47, kde zajistí přípoj k vlaku EuroNight Chopin do Vídně.

V okolí Prahy budou prodlouženy spoje jedoucí na Úvaly až do Českého Brodu. Na trase z centra Prahy přes Vysočany, Horní Počernice do Čelákovic bude nově více vlaků pokračovat až do Lysé nad Labem, uvedl dopravce.

Kromě nových spojů dnes dopravce avizoval i zkrácení jízdní doby v důsledku ukončení stavebních prací na hlavních železničních koridorech. Jízdní doba z Prahy do Brna by se tak měla snížit o 7 minut na 2 hodiny 30 minut. Cesta do Vídně by pak měla být kratší o deset minut a do Budapešti o 11 minut.