Skupina novinářů, připravujících v České televizi zpravodajské pořady Události, komentáře nebo Interview 24, se v uplynulých měsících rozhodla odejít a přenést videoobsah a rozhovory na internet. K důvodům podle Drtinové patřilo mimo jiné riziko nebo podezření, že se zájmové politické nebo obchodní skupiny koncentrují a realizují skrz propracovaný systém i ve veřejnoprávních médiích.

„Co je podle mě nebezpečné, že se to děje netransparentně a nepřiznaně," uvedla. Je to podle ní nebezpečnější než například koupě mediální skupiny Mafra Agrofertem současného ministra financí Andreje Babiše, u něhož jsou tyto kroky čitelné. Není podle ní nutné sahat ke konspiračním teoriím o propojení velkých skupin a České televize, ale je prý možné vycházet z toho, co se dá prokázat, a to rizikové napojení některých vlivových agentur s obchodními zájmy na ČT.

Spekulace o politických tlacích ČT odmítá

Česká televize kritiku odmítla mimo jiné s odvoláním na analýzy vypracované po loňském podnětu redaktorů ČT, mezi nimiž byla i Drtinová. Podle výsledků analýzy je zpravodajství České televize vyvážené a objektivní. „Spekulace o neurčitých politických či jiných vlivech, o kterých Daniela Drtinová často hovoří, jsou tak nepodložené, lživé a je nutné je odmítnout. Zároveň považujeme za nepřijatelné, aby byla využívána kritika veřejnoprávního zpravodajství jako prostředek pro zviditelnění soukromého projektu," řekla mluvčí televize Alžběta Plívová.

Podle Drtinové by bylo ideální nový projekt vystavět zcela na zelené louce, protože jinak vzniká podezření na ovlivňování ze strany vlastníka. „My jsme tedy hledali cestu, jak si uchovat nezávislost v rámci nějaké investorské skupiny. Nakonec jsme si stanovili tři podmínky, které pro nás byly nepřekročitelné," zmínila Drtinová. Je to vytvoření vlastní firmy, smlouva o redakční nezávislosti a striktní oddělení činnosti od nejrůznějších PR a vlivových agentur.

Skupinu vedle Drtinové dále tvoří moderátor Martin Veselovský, editoři Jan Rozkošný, Jan Ouředník a Lenka Vinšová. Nejprve byli osloveni několika mediálními společnostmi, nyní jednají pouze s vydavatelskou společností Economia podnikatele Zdeňka Bakaly.