K útoku došlo v době, kdy se ruské finanční instituce obávají častějších nepřátelských aktivit počítačových pirátů. Ruská kontrarozvědka FSB minulý týden obvinila "zahraniční zpravodajské služby", že se chystají s pomocí kybernetických útoků destabilizovat ruský finanční systém. Dodala, že série těchto útoků se připravuje už na pondělí, tedy na dnešek.

"Stránky skupiny VTB byly vystaveny útoku typu DDoS," uvedla banka. Tento druh akce znamená, že servery dotčeného subjektu se stanou nedostupné kvůli přetížení, za který je mimořádně vysoký počet žádostí o připojení. "IT infrastruktura funguje normálně a klienti banky nebyli nijak postiženi," ujistila VTB.

Centrála, z které jsou útoky na ruské banky údajně řízeny, se podle FSB nachází v Nizozemsku a patří ukrajinské společnosti BlazingFast. Kyjev a Moskva se pravidelně vzájemně obviňují z pokusů o destabilizaci.

Ruská centrální banka v pátek sdělila, že se do jejího systému letos dostali hackeři a s pomocí zfalšovaných hesel se pokusili ukrást přes dvě miliardy rublů (800 milionů Kč). V prohlášení uvedla, že více než polovinu této částky se podařilo zachránit, kde je zbytek, ale nesdělila.