Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dubový sud, základ pro výrobu prvotřídního bordeaux

Bordeaux (Francie) - Vinaři, jejichž pozemky se rozkládají ve výjimečné oblasti Bordeaux, pečlivě studují původ dřevěných sudů, v nichž bude zrát jejich víno. Jde o zásadní volbu, neboť vzájemné působení mezi dubem a fermentujícím hroznem je při přípravě jakostních vín rozhodující. Francie je přitom světovým lídrem ve výrobě sudů, jichž v roce 2011 vyprodukovala na 500.000 kusů. Za to vděčí nejen významným oblastem, odkud duby pocházejí, ale především organizaci lesního hospodářství, napsala agentura AFP.

17.1.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

Díky Jeanu-Baptistu Colbertovi, hlavnímu ministrovi krále Ludvíka XIV., který dával vysazovat dubové lesy, jejichž dřevo bylo určeno pro stavbu lodí, dnes Francie exportuje 64,5 procenta své produkce. Ta jde zejména do Spojených států (37 procent), Itálie, Austrálie a Španělska (po 11 procentech), přestože jen dvě procenta vín ve světě zraje v dubových sudech.

Francouzský Národní úřad pro lesy nechává v lesích pěstovat vybranou kulturu dubů, jejichž rovné kmeny se vysoko zdvíhají, aby z nich bylo možné vyrobit klenbu sudů. "Avšak teprve v 80. letech minulého století jsme si uvědomili, že v sudech zraje víno jinak," vysvětluje Jean-Luc Sylvain, prezident francouzské federace výrobců sudů. Po staletí byl sud pouze nádobou, v níž se víno skladovalo a v níž se přepravovalo.

Před 30 lety experti na víno zjistili, že takzvaná moderní vinařství, která ze sanitárních důvodů upouštěla od stárnutí vína v sudech a používala nádoby z nerezivějícího materiálu, měla odlišná vína, podotýká Sylvain. "Od té doby se sud začal používat jako enologický prostředek, přestože alchymie mezi taninem ve víně a v dubu je ještě málo prostudována," citovala jej agentura AFP.

Výrobci jakostních vín dnes mezi sebou soutěží, kdo bude používat ty nejlepší vypěstované duby, které jsou na rozdíl od volně rostoucích bohaté na aroma a chudé na tanin.

"Podle toho, jaký styl vína chce vinař vyprodukovat, vybírá s ním výrobce sudů typ dubu," vysvětluje Sylvain, který zároveň předsedá svazu výrobců sudů Sylvain v Libourne na jihozápadě Francie.

"V letech 1980-2000 mělo víno významnou přítomnost chuti po dřevě, což odpovídalo poptávce na americkém trhu, který byl tehdy hlavním dovozcem jakostního vína z Bordeaux. Dnes zase spotřebitel a vinař hledají chuť ovoce a rovnováhu," říká Sylvain. "Dobrý sud je takový, že ho není příliš znát, že je sice cítit příchuť dřeva, ale ta není převládající," dodává.

Aromatické škály

Kromě původu dubů umožňuje sušení dřeva a doba jeho vnitřního vypalování dosáhnout "celé aromatické škály počínaje čerstvým dřevem typu vanilky nebo kokosového mléka, přes grilovaný chléb, moka, čokoládu, kávu, praženou kávu až po kouř," uvádí Sylvain.

Ne všechno je ale tak jednoduché. "Se stejným sudem a různými víny nedosáhnete stejných výsledků. Musíte dobře znát své víno a podle toho mu opatřit dobrý sud," upřesňuje. Stále více vinařů se navíc zásobuje u různých výrobců sudů, aby měli širší aromatickou paletu.

Téměř ojedinělým příkladem ve Francii jsou vinařství Baron de Rothschild, která mají vlastní výrobu sudů a která používají stromy z různých oblastí Francie. Neboť dřevo má podle místa původu různý výraz, říká jejich ředitel Charles Chevallier.

Autor: ČTK

17.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vepřín v Letech
AKTUALIZUJEME
5 4

Odkoupíme vepřín v Letech, schválila vláda

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
11 16

Vysvětlete svá slova z Respektu, apeluje Chovanec na Pelikána

Před 75 lety se začal hroutit Hitlerův sen. Němci zaútočili na Stalingrad

Zničehonic jsme uslyšeli děsivé burácení. Uviděla jsem nebe plné letadel. Bylo tečkované, jako by to byly puntíky na látce. Pak jsem spatřila výbuch. A tak to celé začalo. Vzduch byl plný kouře. Takto popsala pro stanici RT Evženie Siliverstová své vzpomínky na jeden z prvních náletů německých bombardérů na Stalingrad.

AKTUALIZOVÁNO

V pardubické Explosii vybuchl střelný prach, tři dělníci jsou zranění

Tři zaměstnanci utrpěli v pondělí před polednem zranění při výbuchu střelného prachu v pardubické Explosii.

Londýnský Big Ben čeká rekonstrukce, zvonit nebude čtyři roky

Známý zvon Big Ben, který se nachází se v Alžbětině věži patřící k Westminsterskému paláci v Londýně, čeká velká rekonstrukce. Podle předpokladu by opravné práce měly trvat až do roku 2021.

Je mrtvá, pohřbil jsem ji do moře, řekl o nezvěstné novinářce vynálezce ponorky

Dánský vynálezce a majitel soukromé ponorky Nautilus Peter Madsen v pondělí prohlásil, že švédská novinářka Kim Wallová, pohřešovaná od 11. srpna, zemřela při nehodě na palubě ponorky a že ji pohřbil do moře. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení