VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dubový sud, základ pro výrobu prvotřídního bordeaux

Bordeaux (Francie) - Vinaři, jejichž pozemky se rozkládají ve výjimečné oblasti Bordeaux, pečlivě studují původ dřevěných sudů, v nichž bude zrát jejich víno. Jde o zásadní volbu, neboť vzájemné působení mezi dubem a fermentujícím hroznem je při přípravě jakostních vín rozhodující. Francie je přitom světovým lídrem ve výrobě sudů, jichž v roce 2011 vyprodukovala na 500.000 kusů. Za to vděčí nejen významným oblastem, odkud duby pocházejí, ale především organizaci lesního hospodářství, napsala agentura AFP.

17.1.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

Díky Jeanu-Baptistu Colbertovi, hlavnímu ministrovi krále Ludvíka XIV., který dával vysazovat dubové lesy, jejichž dřevo bylo určeno pro stavbu lodí, dnes Francie exportuje 64,5 procenta své produkce. Ta jde zejména do Spojených států (37 procent), Itálie, Austrálie a Španělska (po 11 procentech), přestože jen dvě procenta vín ve světě zraje v dubových sudech.

Francouzský Národní úřad pro lesy nechává v lesích pěstovat vybranou kulturu dubů, jejichž rovné kmeny se vysoko zdvíhají, aby z nich bylo možné vyrobit klenbu sudů. "Avšak teprve v 80. letech minulého století jsme si uvědomili, že v sudech zraje víno jinak," vysvětluje Jean-Luc Sylvain, prezident francouzské federace výrobců sudů. Po staletí byl sud pouze nádobou, v níž se víno skladovalo a v níž se přepravovalo.

Před 30 lety experti na víno zjistili, že takzvaná moderní vinařství, která ze sanitárních důvodů upouštěla od stárnutí vína v sudech a používala nádoby z nerezivějícího materiálu, měla odlišná vína, podotýká Sylvain. "Od té doby se sud začal používat jako enologický prostředek, přestože alchymie mezi taninem ve víně a v dubu je ještě málo prostudována," citovala jej agentura AFP.

Výrobci jakostních vín dnes mezi sebou soutěží, kdo bude používat ty nejlepší vypěstované duby, které jsou na rozdíl od volně rostoucích bohaté na aroma a chudé na tanin.

"Podle toho, jaký styl vína chce vinař vyprodukovat, vybírá s ním výrobce sudů typ dubu," vysvětluje Sylvain, který zároveň předsedá svazu výrobců sudů Sylvain v Libourne na jihozápadě Francie.

"V letech 1980-2000 mělo víno významnou přítomnost chuti po dřevě, což odpovídalo poptávce na americkém trhu, který byl tehdy hlavním dovozcem jakostního vína z Bordeaux. Dnes zase spotřebitel a vinař hledají chuť ovoce a rovnováhu," říká Sylvain. "Dobrý sud je takový, že ho není příliš znát, že je sice cítit příchuť dřeva, ale ta není převládající," dodává.

Aromatické škály

Kromě původu dubů umožňuje sušení dřeva a doba jeho vnitřního vypalování dosáhnout "celé aromatické škály počínaje čerstvým dřevem typu vanilky nebo kokosového mléka, přes grilovaný chléb, moka, čokoládu, kávu, praženou kávu až po kouř," uvádí Sylvain.

Ne všechno je ale tak jednoduché. "Se stejným sudem a různými víny nedosáhnete stejných výsledků. Musíte dobře znát své víno a podle toho mu opatřit dobrý sud," upřesňuje. Stále více vinařů se navíc zásobuje u různých výrobců sudů, aby měli širší aromatickou paletu.

Téměř ojedinělým příkladem ve Francii jsou vinařství Baron de Rothschild, která mají vlastní výrobu sudů a která používají stromy z různých oblastí Francie. Neboť dřevo má podle místa původu různý výraz, říká jejich ředitel Charles Chevallier.

Autor: ČTK

17.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Premiér Bohuslav Sobotka během rozhovoru Deníku.
AKTUALIZUJEME
11

Teroristé nás nezastraší, řekl Sobotka k londýnskému atentátu, Zeman vyčkává

Britská premiérka Theresa Mayová.
1 3

Mayová odsoudila teroristický útok, místo nebylo vybráno náhodně

Lukašenkův režim přitvrzuje: KGB zatkla nejméně 11 lidí

V Bělorusku dnes zadrželi agenti tajné policie KGB nejméně jedenáct příslušníků organizace Bílá legie, kterou opozice označuje za vlasteneckou a režim za extremistickou. Podle vládních médií je razie namířena proti osobám usilujícím o destabilizaci země. Zatýkání se údajně nevyhnulo ani příslušníkům bezpečnostních složek a pohraniční stráže. Informovala o tom agentura BelaPAN.

Češka žijící v Londýně: Lidé se spíše diví, že se to nestalo dřív

Příbram/Londýn - Středeční teroristický útok v Londýně otřásl celým světem. Situaci v Londýně popsala Deníku Martina Stromková z Příbramska, která v Anglii žije zhruba deset let.

Ukrajinci zakázali ruské zpěvačce cestu na Eurovizi v Kyjevě

Ukrajinská tajná služba SBU zakázala vstup do země ruské zpěvačce Juliji Samojlovové, která měla Rusko reprezentovat v květnové soutěži Eurovize v Kyjevě. "Nežádoucí osobou" se stala tím, že porušila ukrajinské zákony návštěvou anektovaného poloostrova Krym. Neobvyklý krok oznámila televize 112 s odvoláním na mluvčí SBU. Zákaz má platit po tři roky.

Spejbl, Hurvínek a Mánička nemají "maminku". Zemřela loutkoherečka Štáchová

Ve věku 72 let zemřela v noci na dnešek loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka, interpretka Máničky a Bábinky a od roku 1996 ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Zemřela doma, uprostřed své rodiny. Oznámila to její dcera Denisa Kirschnerová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies