O důchodové reformě se mluví čím dál častěji. Je nezbytná, ale stále v nedohlednu. Komu nakonec pomůže?

Ještě je u nás mnoho lidí, kteří pořádně nevědí, co pro ně bude důchodová reforma znamenat. Někteří se o ni ani nezajímají a neberou na ni zřetel. Ekonomická krize je podle odborníků na ústupu, ale stále se nic neděje a další zbytečné průtahy reformy škodí nejen samotnému státu, ale i lidem narozeným v 70. a 80. letech minulého století.

4 tisíce měsíčně k udržení životního standardu

„Spočítali jsme, že lidé narození v těchto ročnících by si museli již nyní odkládat 4000 korun měsíčně po dobu třiceti let, aby si v důchodu mohli udržet svůj dnešní životní standard. Spousta dnešních mladých lidí si nedokáže představit, kde na svou penzi vůbec vezme. Jestliže však mají na alkohol, cigarety a dovolenou, pak musejí mít i na svou penzi. Je to jen o prioritách, které si musí ujasnit, aby v důchodu neživořili,“ říká Martin Blažej, hradecký odborník ze společnosti Data-Life. Firma je jednou z obchodně-makléřských společností, které se budou důchodovou reformou zabývat v podobě zřizování účtů, na něž si lidé mohou odkládat čtyři procenta své hrubé mzdy.

V naší republice funguje takzvaný průběžný systém financování penzí, což velmi zjednodušeně znamená, že sociální pojištění, které stát vybere od pracujících, vzápětí rozdělí mezi penzisty.

Penzistů přibývá

A vzhledem k tomu, že na jedné straně aktivně pracujících lidí ubývá a na straně druhé přibývá penzistů, tak se tento systém postupně dostává do dluhu. Jinými slovy stát bude vybírat méně, ale bude muset více vydávat.

Komise vedená Vladimírem Bezděkem, která má za úkol přepočítat, jak se v příštích letech bude vyvíjet důchodový systém, zkalkulovala, že při současném způsobu výběru peníze na penze dojdou již v roce 2020.

„Stát se o naše důchody nepostará, tudíž vlastní spoření na penzi se stává pro částečné udržení životní úrovně ve stáří absolutní nutností, A slovíčko částečně je zde bohužel na místě,“ dodává expert Martin Blažej.

„Vzhledem k demografickému vývoji se nacházíme v situaci pět minut po dvanácté. Předpokládám, že důchodová reforma bude projednána příští rok tak, aby byla účinná od roku 2012. O její nezbytnosti jsem přesvědčen a dnešní třicátníci i čtyřicátníci si zaslouží znát odpověď na otázku, jak vysoké budou jejich státem garantované důchody a kolik si mají sami spořit,“ řekl Deníku mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob.