"Energetika je perspektivní obor," řekl mluvčí. Letos by mělo do elektrárny nastoupit 58 pracovníků a každý následující rok dalších 20 až 30. Zhruba dvě třetiny míst jsou určeny pro technicky vzdělané středoškoláky a třetina pro vysokoškoláky. Nábor se podle mluvčího tolik netýká operátorů, ale spíš jiných profesí zajišťujících provoz jaderného zařízení.

Všichni pracovníci Dukovan musí úspěšně projít psychotesty. Stovky z nich budou nově potřebovat také prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Bez ní nebudou moci vstoupit do takzvaných životně důležitých prostor elektrárny. Jde o opatření vyplývající z nového atomového zákona, které má zvýšit ochranu tohoto jaderného zařízení proti sabotáži. Na jeho zavedení do praxe má ČEZ tři roky.

Včetně obslužných útvarů, zaměřených kupříkladu na vyjednávání s dodavateli a plánování investic, měla firma ČEZ zkraje tohoto roku v dukovanské lokalitě 1195 pracovníků.

Čtěte také: Stavbu jaderných bloků Dukovan podporuje i nové vedení kraje

Čtyři bloky Dukovan byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. Společnost ČEZ v posledních letech investovala do jejich modernizace, aby byly technicky připraveny na dalších 20 let provozu. Mladé pracovníky si firma zajišťuje spoluprací se středními a vysokými školami, pro letošek počítá i s pořádáním seminářů a besed pro studenty.

Jenom z absolventů oboru Energetik na Střední průmyslové škole v Třebíči přijímá ČEZ v průměru pět absolventů ročně. Je to polovina z těch, kteří nepokračují ve studiu na vysoké škole, uvedl Bezděk. Asi třetina zájemců o práci v elektrárně se hlásí prostřednictvím firemního náborového webu.

Nenechte si ujít: Dukovany brzdily odstávky, vyrobily nejméně elektřiny za 28 let