Kompromisní dohoda je podle NWR podmíněná tím, že dále nepropadnou ceny uhlí. Naopak v případě jejich růstu je možné, že by OKD důl provozovalo ještě déle.

„Podařilo se mi přesvědčit zástupce firmy, že NWR nezavře důl tři roky. Bude tedy v provozu do konce roku 2017. Stejně tak se mi podařilo proti původní dohodě domluvit, že 500 milionů korun, které měly jít na sanaci dolů, vezme NWR na sebe," uvedl Babiš po setkání s předsedou představenstva NWR Garethem Pennym.

Ten označil navržené řešení za férové. „Budeme s vládou úzce spolupracovat," uvedl Penny. Babiš upozornil, že navržená transakce potřebuje souhlas Evropské komise.

Ceny uhlí

„Díky úsilí našich zaměstnanců se nám v minulých měsících podařilo částečně snížit ztrátu Dolu Paskov tak, abychom mohli přistoupit na tento kompromis," dodal mluvčí NWR Petr Jonák. O detailech představeného řešení bude NWR v nejbližších dnech jednat s kompetentními zástupci státu. „S panem Babišem jsme se dnes shodli na tom, že by jeho součástí měly být i oboustranné garance umožňující úpravu dohody v případě, že by ceny uhlí na světových trzích dále propadly, nebo by naopak došlo k oživení," podotkl.

„Jestli na tom (sanaci dolů) bude participovat někdo jiný než stát, tak já jako daňový poplatník to podporuji," uvedl vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj a exministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že se s dohodou musí nejdříve seznámit. „S námi nikdo nejednal," uvedl. Také šéf ODS Petr Fiala zatím nezná všechny parametry dohody. „Domnívám se, že pokud ta dohoda je založena na tom principu, jak to nyní chápu, že finanční prostředky státu budou poskytnuty přímo horníkům na jejich rekvalifikaci, tak takový postup je správný a je to krok, který doporučovala v této věci ODS," uvedl Fiala.

Dohodu uvítali i odboráři. „Jsme samozřejmě potěšeni, že se vedení NWR a pan Babiš dokázali dohodnout, a dokonce ještě prodloužit dobu, kdy se bude v Paskově těžit. Můžeme být klidní, že minimálně tři roky budou mít lidé práci a situace v regionu, která je už tak špatná, se nezhorší," řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

V Dole Paskov těží černé uhlí firma OKD, kterou vlastní společnost New World Resources (NWR). Mluvčí OKD Marek Síbrt uvedl, že společnost považuje nalezenou variantu za pozitivní především pro zaměstnance firmy a region.

Hledání řešení

„Od počátku bylo naším cílem najít ve spolupráci se státem řešení, které bude prospěšné pro všechny strany: výhodné pro stát, který ušetří na případné výplatě sociálních dávek a díky pokračujícímu výběru daní a dalších odvodů, a ekonomicky akceptovatelné pro OKD. Zároveň dojde ke zmírnění sociálních dopadů budoucího útlumu dolu na zaměstnanost v regionu, protože tato varianta dá státu čas pro rozvoj průmyslových zón a přilákání nových investorů," uvedl Síbrt.

Vládní koalice se dosud kvůli státní pomoci pro OKD přela. ČSSD chtěla, aby stát nesl náklady na útlum dolu na Frýdecko – Místecku ve výši 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD do konce roku 2016 podpoří ztrátovou těžbu v dole. Předsedové ANO i KDU-ČSL Babiš a Pavel Bělobrádek ale odmítali, aby stát naléval peníze do soukromé firmy.