„Představenstvo rozhodlo pozastavit výkon funkce předsedy Jaromíra Duška s účinností od 5. září,“ uvádí prohlášení s tím, že Dušek, který je v čele odborů už přes deset let a dosud zde měl neotřesitelnou pozici, nesmí jejich jménem činit žádné právní kroky.

„Důvodem jsou údajně nesrovnalosti v hospodaření odborů,“ řekl Deníku zdroj blízký vedení odborového svazu, ale upozornil na to, že spory mezi Duškem a některými členy vedení odborů přetrvávají už delší dobu.

Podle tohoto zdroje dokonce během víkendu bude revizní komise zkoumat účetnictví odborů a především odešlé platby.

Samo vedení odborů odmítá situaci komentovat. „Je to naše vnitřní věc,“ řekl místopředseda odborů Jiří Kratochvíl. Ten je přitom dlouhodobě hlavním kritikem Duška a neúspěšně usiloval i o jeho post.

Duška přitom může zbavit funkce pouze sjezd, který jej zvolil. „Proto nebyl odvolán, ale jen mu byl pozastaven výkon funkce,“ řekl Kratochvíl.

Dění ve vedení odborů ovšem vyvolalo v regionech rozpaky. O postavení Duška „mimo službu“ rozhodlo mimořádně svolané představenstvo odborů ve středu večer.

„Překvapilo mně to, jsem člen ústředí odborového sdružení a o ničem jsem nevěděl. Přitom jsem normálně k zastižení,“ říká Karel Šamšula, kterému se nelíbí to, že se vše událo v době, kdy je Dušek na zahraniční dovolené.

To, že by byl tento krok načasován právě na jeho dovolenou úmyslně, Kratochvíl popírá. „Prostě jsme získali nějaké informace,“ řekl, ale odmítl být konkrétnější.

Dušek ale prý dostane prostor, aby se mohl k celé věci vyjádřit na jednání ústředí svazu. To se však sejde až 3. října, tedy za čtyři týdny.