Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila, důvěra spotřebitelů byla naopak vyšší. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad.

„Ani červenec nepřinesl obrat v důvěře v českou ekonomiku, a ta tak pokračovala v cestě ze svého maxima, které dosáhla na začátku roku. Svoji roli mají nepochybně očekávané změny DPH, které budou znamenat vyšší náklady na základní životní potřeby. A svoji roli sehrává i nejistota, co vlastně bude nakonec schválené v parlamentu,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Indikátor důvěry podnikatelů se v červenci meziměsíčně snížil o jeden bod. Důvěra se snížila v průmyslu, ve vybraných službách a v obchodě; ve stavebnictví se mírně zvýšila. Ve srovnání s hodnotou v loňském červenci je důvěra podnikatelů o 0,3 bodu nižší. S výjimkou stavebnictví již však všechna sledovaná odvětví překonala pokles z proběhlé recese.

Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka

V průmyslu se v červenci hodnocení současné celkové ekonomické situace zvýšilo. Hodnocení současné celkové poptávky se nepatrně zvýšilo, stále příznivé hodnocení zahraniční poptávky mírně kleslo. Zásoby se podle respondentů nepatrně snížily. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v červenci mírně zvýšilo a dosáhlo 84,5 procenta; zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 7,4 měsíce, což je mírně více než v předchozím čtvrtletí. Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka, uvádí ji 40 procent respondentů.

„Zjištění ČSÚ koresponduje s výsledky našich průzkumů mezi podniky, které ve druhém čtvrtletí mírně zhoršily očekávání vývoje zakázek, investičních výdajů, průměrných mezd, zaměstnanosti a poukazují na nejistotu ohledně budoucí poptávky,“ uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Oldřich Körner.

Situace ekonomiky je podle něj lepší než v roce 2009 a první čtvrtletí 2011 skončilo poměrně úspěšně. „Vynořují se však nejistoty ohledně dalšího vývoje v USA a také v eurozóně, kterou v podstatě zatím táhne především německá ekonomika,“ dodal.

Očekávají zlepšení zaměstnanosti

Podle ČSÚ jsou respondenti pro příští tři měsíce opatrní ohledně vývoje výrobní činnosti i poptávky a očekávají zlepšení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v červnu. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o 0,7 bodu a oproti hodnotám v loňském červenci je o 1,7 bodu nižší. V porovnání s nízkými hodnotami v době recese je důvěra na výrazně vyšší úrovni a je i vyšší než její dlouhodobý průměr.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v červenci meziměsíčně výrazně snížilo. Stále nízké hodnocení celkové poptávky se ještě zhoršilo. Pro příští tři měsíce však respondenti očekávají oživení tempa stavební činnosti při zlepšení zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8,3 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou opatrnější než v červnu. Celkově se důvěra ve stavebnictví v červenci meziměsíčně zvýšila o jeden bod a je o šest bodů nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace proti červnu snížilo. Zásoby se podle respondentů v červenci nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nepatrně vyšší než v červnu, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra v obchodě po předchozím růstu meziměsíčně snížila o jeden bod a v meziročním srovnání je o osm bodů vyšší než loni v červenci.

Obavy ze zhoršení ekonomické situace

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v červenci ve srovnání s červnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky se oproti červnu nezměnilo, její očekávání pro příští tři měsíce se snížilo. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nepatrně nižší než v červnu. Hlavní bariérou růstu produkce zůstává nedostatečná poptávka, uvedlo ji 32,1 procenta respondentů. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně snížila o 1,7 bodu a v meziročním srovnání je o 1,3 bodu vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v červenci meziměsíčně zvýšil o 1,5 bodu, ve srovnání s červencem 2010 je o 13 bodů nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v červenci vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců stále obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace, i když jejich obavy jsou o něco menší než v minulém měsíci. „Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v červenci nepatrně snížil. Úmysl spořit se také o něco snížil. Respondenti opět označili současnost za dobu nevhodnou pro spoření a čekají růst cen v příštích 12 měsících,“ uvedl v pondělí ČSÚ.

Čtěte také: Stát získal do půlky července na DPH více, na daních firem méně