Víte, který vynález z posledního období poskytl lidem největší svobodu a nezávislost? Někteří odborníci se shodnou, že to byl mobilní telefon. První síť byla v České republice uvedena do provozu před jedenadvaceti lety. Tato událost se stala mylníkem v rozvoji moder- ní komunikace.

Zázraky techniky

Od prvních přístrojů typu „cihla“, které ještě potřebovaly ke svému půlhodinovému provozu těžkou kufříkovou baterii, až k moderním plochým přístrojům s mnohahodinovou výdrží, které se vejdou do kapsičky u košile. V extrémní podobě však třeba i do náramkových hodinek. Mobily také získaly zcela nový smysl a už zdaleka neslouží jen k telefonování. Naopak, nabízejí plnohodnotné spektrum mobilní komunikace slovem, zvukem, a dokonce i obrazem.

Charakteristickým rysem současných uživatelů (i přístrojů) je interaktivní přístup k velmi bohatému obsahu. Každý zároveň očekává okamžité informace, i když na druhou stranu ty jsou často vykoupeny spoustou balastu.

Používání mobilu má vliv dokonce i na podobu soudobého jazyka: zkratky, používané původně v krátkých textových zprávách, se stále více přenášejí i do běžné- ho jazyka.

Samozřejmě, kvůli menší přenosové kapacitě záleželo kdysi na každém písmenku. Dnes je sice situace jiná, ale trend stručnosti se zachoval. Vznikají tak zcela nové výrazy, přičemž tento styl ovlivňuje i způsob čtení, vyhledávání a psaní. Vše musí být jasné, stručné a rychlé.

Mobilita se tak odráží i v tempu a stylu lidského života. Nově nastupující generace dokáže sice mnohem lépe hledat informace, ale už ne vždy rozlišuje jejich hodnotu. Jinými slovy, mnohdy nedokáže určit, co je podstatné a důležité.

Součást osobnosti

Mobilní telefon se už stal prakticky neodmyslitelnou součástí života. Vývoj ovšem stále pokračuje a objevují se nové trendy.

Pro řadu uživatelů je mobil základní branou, přes kterou se dostávají k informacím. Díky tomu získaly popularitu zejména „chytré telefony“, vybavené velkým, přehledným dotekovým displejem, umožňujícím snadné ovládání. Tento typ telefonů postupně nahrazuje klasickou tlačítkovou klávesnici.

Mobily už mají vlastní, speciální výkonné procesory (včetně vícejádrových), a stávají se tak téměř plnohodnotnou kapesní alternativou běžných počítačů. Běžně k nim už patří i výkonný digitální fotoaparát či družicová navigace.

Kromě základních komunikačních funkcí nabízejí i řadu vyspělých technologií, umožňujících přístup k množství nejrůznějších doplňkových služeb. Uveďme třeba přístup k internetu a elektronické poště či přehrávání hudby a videa až po elektronické bankovnictví a dálkové řízení dopravy.

Nejnověji se jako velmi perspektivní oblast jeví i telemedicína. Pomocí mobilu a různých přídavných senzorů si lze měřit různé tělesné funkce a získaná data odeslat lékařům, kteří mohou na dálku stanovit diagnózu či poradit léčebný postup.

To vše však vyžaduje i změny v podpůrné infrastruktuře, která musí zvládnout stále větší nápor datového provozu. Takže po opuštění analogové technologie a definitivnímu příklonu k digitální operátoři budují už sítě pro takzvané širo- kopásmové připojení.

Jde o kvalitu sítí

Po nepříliš vydařeném nástupu sítí třetí generace (3G UMTS) tak přicházejí na řadu technologie umožňující vysokorychlostní přenos jako například HDSPA nebo nyní testovaný LTE, označovaný někdy jako síť čtvrté generace. Ta umožní nabízet další nové služby, včetně příjmu televizního vysílání. Trendy udává Apple, ale ani další výrobci nezahálejí.

Vzorem pro soudobou podobu moderních dotekových mobilů byl iPhone firmy Apple, který je nyní k dostání už ve čtvrté generaci. Na jeho fenomenální úspěch se samozřejmě snaží navázat i další výrobci. Stejný úspěch si pak Apple zopakoval s tabletovým počítačem iPad, vyvinutým původně jako osobní multimediální zařízení.

Tento přístroj se velmi rychle stal dalším z trendů moderní mobilní komunikace a nyní si už razí cestu i do profesionální podnikové sféry. Tam zatím kralovala spíše specializovaná zařízení jako Blackberry nebo takzvané komunikátory (v podobě chytrých telefonů s výsuvnou či virtuální klávesnicí), ale ty nyní ztrácejí vliv v soubo- ji s univerzálněji pojatý- mi přístroji.

O to více, že ty jsou vybaveny standardním operačním systémem; kromě „appleovského“ řešení jsou pak hlavními rivaly Windows Mobile a Android (ten zatím v oblibě vede).

Výrobci v útoku

K hlavním novinkám, které mají obohatit letošní trh, patří vyspělé smartphony a tablety. Nokia už představila svou vlajkovou loď Lumia 800 a na trh se chystá i nový smartphone firmy Huawei s operačním systémem Android. Výrobce jej charakterizuje jako „nejchytřejší, nejrychlejší a nejvýkonnější, jaký kdy představil“.

Společnost Samsung pak plánuje letos uvést na trh nástupce úspěšného tabletu Galaxy II. Nová generace bude konkurencí pro Apple iPad, který „tabletománii“ před pár lety odstartoval.

Aktivní jsou zejména asijští výrobci jako HTC, LG a Samsung, zatímco tradiční značky jako Nokia či Sony Ericsson vývoj poněkud zaspaly a nyní bojují o místo na slunci.

Na druhou stranu chytrým telefonům začínají do určité míry konkurovat tablety, které někdy umožňují i volání (například Samsung GalaxyTab), když kvůli nižším cenám umožňují nahrazení dražších hovorů levnější alternativou, a to prostřednictvím počítačových aplikací, jakou je například známý Skype. Zkrátka, technika se navzájem obohacuje. Z telefonů se stávají multifunkční zařízení a kde vývoj skončí, nelze odhadnout.

JOSEF VALIŠKA