Prioritou je pro ně stále více bezpečnost investic. Za bezpečnou považuji zemědělskou půdu, v Česku ji preferuje 41 % respondentů. Trendy ukazují, že kupující neplánuji na této půdě hospodařit ani ji nechtějí přeměnit ve stavební parcely. Jejich cílem je propojit pozemky do velkých celků a ty pak výhodně prodat nebo pronajmout. Rostoucí tendenci mají též investice do začínajících firem, takzvaných start-upů. Stálicí jsou investice do stavebních pozemků a rezidenčních nemovitostí.

Vedou nemovitosti, akcie a dluhopisy

Hotovost tvoří jen 16 % investičního portfolia českých dolarových milionářů. Hlavní složku portfolia začaly tvořit nemovitosti (27 %), akcie (23 %) a dluhopisy společně se směnkami (21 %).

Již druhým rokem považují čeští dolaroví milionáři současnou ekonomickou situaci vice za příležitost než za hrozbu pro své investice. Pozitivní nálada z roku 2014 loni ještě mírně stoupla. Při srovnáni se zbytkem populace se již tradičně ukázalo, že dolaroví milionáři jsou k aktuálnímu vývoji ekonomiky vždy o něco optimističtější.

Z jednotlivých oborů nejvíce věří nanotechnologiím (34 %), v oblasti vědy i biotechnologiím (30 %), a také sociálním službám, kterým důvěřují výrazně více než v minulosti. Problematiku stárnoucí populace vnímají jako perspektivní příležitost pro investice. Výrazně méně nyní očekávají růst v energetice.

Nebezpečí vidí v migraci a ve fungování státu a EU

Hlavní nebezpečí pro své jmění vidí ve špatném fungováni státu v ČR (47%) a v EU (45 %), které vnímají jako mnohem větší hrozbu než třeba nejistotu na trzích (25 %), zvyšování kontroly státu (16 %) či zvyšování daní (15 %).

Dolaroví milionáři bedlivě sledují situaci v zahraničí a neskrývají obavy z jejího vývoje. Za jednoznačnou bezpečnostní hrozbu považuji migraci do Evropy (84 %). V odpovědích se v tomto ohledu vzácně shodovali s běžnou populaci. Vice než tři čtvrtiny z nich předpokládají, že teroristické útoky v Evropě budou stale častější součásti života Evropanů a přibližně třetina milionářů si myslí, že svět směřuje ke globálnímu konfliktu.