V letošním průzkumu 30 procent dotázaných uvedlo, že reálný příjem jejich domácností je zhruba stejný jako před rokem, a pouze tři dotazovaní ze sta uváděli, že za svůj příjem mohou nakoupit "o něco více".

Odpovědi lidí podle CVVM silně souvisejí s jejich subjektivním hodnocením životní úrovně domácnosti. Nadpoloviční většina těch, kdo ji hodnotí příznivě, odpovídala, že mohou za svůj příjem nakoupit více než před rokem nebo asi tak stejně. U 90 procent dotázaných se špatnou životní úrovní se objevila odpověď, že za příjem své domácnosti nakoupí méně než před rokem.

V horších barvách vidí vlastní příjem v porovnání se situací o rok zpět lidé starší 60 let a důchodci. Naopak relativně příznivěji vyznívají odpovědi lidí ve věku od 20 do 29 let, absolventů vysokých škol a vysoce kvalifikovaných odborných či vedoucích pracovníku a podnikatelů se zaměstnanci.

Inflační očekávání se výrazně zvýšilo

V letošním roce očekávají znehodnocení měny čtyři pětiny lidí, přibližně šestina se domnívá, že za týž obnos bude moci nakupovat stejně jako dnes, a jeden ze sta očekává, že za stejné peníze bude možné nakoupit o trochu více. "Oproti minulému roku se inflační očekávání výrazně zvýšilo, když podíl očekávajících menší či větší znehodnocení měny narostl o 18 procentních bodů. Aktuální očekávání jsou už jen o málo méně pesimistická, než byla na počátku roku 2008," uvedlo CVVM.

Průzkum také zjišťoval, jak lidé vnímají inflaci. Méně než polovina dotázaných míní, že současná inflace je přijatelná, dvě pětiny respondentů si myslí opak. V porovnání s předchozím průzkumem narostl o deset procentních bodů podíl těch, kdo stávající inflaci považují za spíše nepřijatelnou.

Podle CVVM to znamená, že podíl těch, kdo považují současnou inflaci za nepřijatelnou, vzrostl od ledna 2007 o 20 procentních bodů, respektive že se zdvojnásobil. "Zároveň jde o nejhorší výsledek srovnatelných výzkumů od konce 90. let minulého století. Přes tento propad je aktuální hodnocení inflace stále ještě podstatně příznivější, než bývalo v letech 1993 až 1998, kdy míra inflace bývala fakticky mnohem vyšší než v současnosti," uvedlo CVVM.

Průzkumu se v polovině ledna zúčastnilo 1090 obyvatel ČR starších 15 let.