„Není pro mě přijatelné, aby občanům v některých částech Evropy byly pod stejnou značkou a ve stejném balení prodávány potraviny nižší kvality než občanům v jiných zemích. Musíme nyní národním orgánům poskytnout více pravomocí, které jim umožní veškeré nezákonné praktiky vymýtit, ať už se vyskytnou kdekoli,“ prohlásil předseda komise Jean-Claude Juncker.
Požadavky předpisů EU v oblasti potravin a ochrany spotřebitele, které musí orgány uplatňovat při posuzování případného problému:
Nařízení o poskytování pravdivých informací o potravinách spotřebitelům. Například na etiketě musí být uvedeny všechny složky, které potravina obsahuje a směrnice o nekalých obchodních praktikách, která zakazuje nekalé obchodní praktiky, jako je uvádění totožných značkových výrobků na trh způsobem, který může spotřebitele uvádět v omyl.
Na základě těchto právních předpisů stanoví pokyny postup, prostřednictvím kterého vnitrostátní orgány na ochranu spotřebitele a orgány odpovědné za kontrolu potravin zjistí, zda výrobci porušují uvedené právní předpisy. V případě, že má porušení právních předpisů přeshraniční rozměr, mohou jej orgány na ochranu spotřebitele řešit na evropské úrovni v rámci sítě pro spolupráci v oblasti ochrany spotřebitelů.
Za zajištění souladu s právními předpisy EU ze strany společností odpovídají vnitrostátní orgány na ochranu spotřebitele a orgány odpovědné za kontrolu potravin. Evropská komise je nicméně odhodlána pomoci jim prostřednictvím těchto pokynů a různých pracovních strategií.
„Jsou-li dva různé výrobky nabízeny spotřebitelům pod stejnou značkou a ve stejném obalu, jedná se o klamavé a nekalé jednání. Tato záležitost je jasným příkladem toho, že přeshraniční problémy lze řešit pouze spoluprací na úrovni EU. Členské státy se s ní samy dlouho nedokázaly vypořádat. Jsem odhodlána tuto praktiku, kterou právo Unie zakazuje, odstranit a zajistit, aby se všem spotřebitelům dostalo stejného zacházení,“ dodala komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová (ANO).
Další opatření KomiseKromě těchto pokynů pracuje Komise na metodice, která povede ke zdokonalení srovnávacích potravinářských testů, které budou platit pro všechny bez rozdílu. Na vypracování této metodiky poskytla komise Společnému výzkumnému středisku (JRC) jeden milion euro.
Komise spolupracuje rovněž s výrobci a sdruženími, kteří se zavázali vypracovat během letošního podzimu kodex chování.
Dne 13. října se Komise zúčastní spotřebitelského summitu, jednání ministrů na vysoké úrovni na téma dvojí kvality, které v Bratislavě pořádá slovenská a česká vláda. Rovněž bude Komise v září a listopadu pořádat pracovní semináře se zástupci orgánů na ochranu spotřebitele a orgánů pro bezpečnost potravin.