Další bezesné noci má za sebou vedení radnice. A opět kvůli čistírně odpadních vod. Nejen, že se znovu objevila hrozba možného přerušení čištění, ale město navíc čelí třem exekucím na majetek.

Návrh podal bývalý provozovatel ČOV, firma WWTP, kvůli neuhrazení dlužných částek za období od května do července letošního roku. Každý z exekučních titulů je na 1,673 milionu korun, což představuje výši měsíční zálohy.

Složí 5 milionů

„Návrh na exekuci je nemravný a šikanózní," říká královédvorský místostarosta Jan Bém a pokračuje: „Od května nemá firma WWTP povolení na provozování čističky a přesto si dovolí na nás podat návrh na exekuci. Vrchol všeho je, že exekuční soud návrh odsouhlasil," rozčiluje se Jan Bém.

Deník sice kontaktoval ředitele WWTP Aleše Morávka, ten však pouze podotkl: „Domluvil jsem se s právníkem, že než soudy rozhodnou, nebudeme se k případu vůbec vyjadřovat."

Zpráva o uvalení všech exekucí dorazila do datové schránky radnice již 10. srpna. „Ihned jsme se spojili s právníky a začali připravovat dokumenty pro odvolání, pro odklad exekuce a pro složení jistoty exekutorovi, abychom si uvolnili ruce k nakládání s majetkem města," upozorňuje místostarosta.

Podle něho se uvalení exekuce běžného provozu nedotkne, ale radnici to jinak svazuje ruce. „Nemůžeme realizovat stavby, na něž máme dotace, zastaven je nákup i prodej pozemků nebo městských bytů," vysvětluje Jan Bém.

V pátek však zastupitelé na mimořádném jednání schválili expresní platbu ve výši zhruba 5 milionů korun ke složení jistoty na účet exekutora. „Když budeme s odvoláním úspěšní, peníze se městu vrátí, pokud ne, finance půjdou protistraně," podotýká místostarosta.

Noční můra nekončí

Další problém ve vztahu k čištění odpadních vod řeší Dvůr Králové s novým provozovatelem, firmou LITAVE. Ve čtvrtek poslal její jednatel David Horák otevřený dopis, v němž poukazuje na to, že město dlouhodobě neplatí a firma už tak nemá prostředky na úhradu dodavatelům, zejména elektrické energie.

„Přestože si uvědomujeme, že čistička odpadních vod je jediným podobným zařízením ve městě a její odstávka by měla katastrofální dopad na životní prostředí, vyčerpali jsme už všechny možnosti, jak její provoz nadále zajistit," stojí v dopise.

V něm se dále píše, že pokud do 16. září město nezaplatí, budou dodávky elektriky čističce zastaveny. „To by mělo za následek, že budeme nuceni uzavřít přítok na ČOV, aby nedošlo k poškození majetku čistírny za vypnutého stavu. V takovém případě se odpadní vody začnou hromadit na přítoku do čistírny a hrozí, že přetečou odlehčovacími nádržemi kanalizace do řeky Labe," píše David Horák.

Nároky LITAVE ale Jan Bém odmítá. „Pro firmu od května skládáme peníze do soudní úschovny, už tam jsou čtyři platby, každá ve výši 1,673 milionu. Zástupci společnosti o tom vědí a zatím se přihlásili jen k té květnové."

Proč radnice neplatí provozovateli za čištění přímo, místostarosta vysvětluje takto: „Původní majitel ČOV, Tiba, firmě WWTP smluvně předprodal kromě zařízení čističky i nároky na platbu. Nikde ale není psáno o ukončení této smlouvy. Vyzvali jsme proto Evorado Import jako majitele čistírny a zástupce WWTP a LITAVE k jednání, na němž by došlo k převedení závazku z WWTP na Litave," vysvětluje Jan Bém. Na jednání však nakonec chyběla právě firma WWTP, jejíž souhlas je k převodu závazku potřeba. „Usilujeme o to, aby předběžné opatření z roku 2005 bylo zrušeno, abychom mohli platit přímo LITAVE, a nemohlo se stát, že na nás někdo bude vymáhat exekučně finance, přestože už vodu nečistí," říká.

Podle Bémových slov firmy WWTP a LITAVE stále mají ekonomickou vazbu. „WWTP vlastně dál čistí vodu, zaměstnanci mají stejné smlouvy a podobně," tvrdí a dodává: „Na pátečním zastupitelstvu jsme tedy Davidu Horákovi navrhli, ať požádá WWTP o dohodu k převodu práv, potom totiž nemusíme skládat peníze do soudní úschovny. David Horák to však odmítl s tím, na chování bývalého provozovatele ČOV nemá vliv. Když se ale firma LITAVE u soudu o uschované peníze přihlásí, dostane je vyplacené a nemusí zavírat čističku."