VYBRAT REGION
Zavřít mapu

EU chce méně "éček" v potravinách

Praha - Evropské výrobce potravin čekají velké změny. Firmy nebudou smět podle „potravinářského balíčku“, který včera schválili komisaři Evropského parlamentu, přidávat do kojenecké výživy umělá barviva a sladidla. Nařízení se vztahuje na výrobky, které se prodávají na trzích EU.

9.7.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

Změny dolehnou i na některá "éčka" – tedy náhražky, které zvyšují chuťovou kvalitu výrobků nebo prodlužují jejich trvanlivost. Konkrétně jde třeba o barviva E102 (tatrazin), E104 (chinolinová žluť), nebo E110 (žluť SY), jež jsou nebezpečná v kombinaci s benzoanem sodným, nejrozšířenějších konzervantem. Tyto látky tak již nebudou označovány pouze značkou "E", ale daný výrobek bude muset obsahovat také upozornění, že přísada může mít nežádoucí vliv na aktivitu a pozornost dětí.

Méně barviv, více přírody

„Parlament se na těchto změnách dohodl společně s Evropskou radou. Balíček je definitivně přijatý,“ uvádí ve své zprávě EP. Podle odborníků by nová pravidla pro přídatné látky v potravinách měla začít platit ještě letos.

Umělá barviva a sladidla se v potravinářském průmyslu používají ve stále vyšší míře, odborníci proto změny vítají. „Unie chce tímto záměrem především přimět všechny firmy k tomu, aby začaly vyrábět potraviny v přírodní kvalitě – tedy biopotraviny s přirozenou příměsí,“ tvrdí dietoložka Kateřina Cajthamlová.

A co budou eurokomisaři považovat za přírodní látku? „Výrobci mohou takto označovat jen ty přísady, které jsou přírodního původu z 95 procent,“ uvádí parlament.

Od používání jmenovaných "éček" ustupují i některé potravinářské firmy. „Tyto látky při výrobě nepoužíváme. Musíme splňovat evropské normy,“ říká mluvčí společnosti Kofola Martin Klofanda.

Nové předpisy postihnou i enzymy, které se například používají při pečení, výrobě sýrů nebo piva. Na ty se podle odborníků doposud nevztahovala žádná společná pravidla. „Vlastní postupy pro hodnocení rizik enzymů mnoho států do této doby nepoužívalo. Nově zavedená kritéria na enzymy zaostří a tím tak zajistí vyšší kvalitu a čerstvost výrobků,“ říká španělská poslankyně a členka Výboru pro životní prostředí Pilar Ayusová.

Ne všechna „E“ jsou škodlivá

Unii regulaci náhražek v potravinách žádala již před necelým půlrokem Evropská organizace spotřebitelů (BEUC). Ta například tvrdila, že některá „éčka“, které obsahují například zmrzliny či ovocné sirupy, podporují u dětí hyperaktivitu.

„Škodlivé náhražky rovněž podporují výskyt alergií. Ne všechna éčka jsou však škodlivá, což je například kyselina askorbová – obecně známý vitamin C,“ dodává Cajthamlová.

Jaká „éčka“ jsou nejvíce škodlivá

E102 (tatrazin)
E104 (chinolinová žluť)
E110 (žluť SY)
E122 (azorubín)
E124 (košenilová červeň)
E129 (červeň allura)

Pozn.: Výrobce musí k těmto látkám připojit upozornění, že přísada může mít nežádoucí vliv na aktivitu a pozornost spotřebitele.

Zdroj: Evropský parlament

Jan Beneš, Sabina Olmrová

Autor: Jan Beneš

9.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Milan Škoda.
32

Slávistický kanonýr Škoda: Neuvěřitelně se těším na znělku Ligy mistrů

Mathias Rust zakroužil 28. května 1987 nízko nad Rudým náměstím, ale kvůli velkému počtu lidí přistál na nedalekém mostě
4

Před 30 lety přistál na Rudém náměstí německý pilot Mathias Rust

Fenomén drony: umějí toho víc, než jim můžeme dovolit

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Člověk vždy snil o létání. A jen se odlepil od země, začal přemýšlet, že by stroj mohl létat bez něho. Myšlenka bezpilotních letounů je tu od počátků letectví. Dnes jsou drony samostatnou, progresivní a diskutovanou kategorií, která v sobě spojuje létání malé i velké.

Fotbalista Čermák měl nehodu. Prý řídil opilý

Zdemolované auto, převoz do nemocnice a dost nepříjemné vyhlídky. Aleš Čermák, fotbalista Sparty a hráč reprezentace do 21 let, naboural v noci na neděli svůj vůz. První informace hovoří o tom, že řídil opilý.

Unikátní staročeské trhy může ohrozit EET

Buty i Jablkoň. Ale především desítky stánků se zapomenutými řemeslya staročeskými specialitami. To jsou Staročeské trhy v Turnově. Konají se tradičně poslední květnový víkend. Ale snad ne naposled.

Sáblíková po třicetinách: Trochu mě překvapuje, jak ten čas letí

„Ten čas ale letí," uznává Martina Sáblíková. Česká hvězda se během kariéry vypracovala v legendu světového rychlobruslení. Dokázala vybojovat pět olympijských medailí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies