VYBERTE SI REGION

EU chce méně "éček" v potravinách

Praha - Evropské výrobce potravin čekají velké změny. Firmy nebudou smět podle „potravinářského balíčku“, který včera schválili komisaři Evropského parlamentu, přidávat do kojenecké výživy umělá barviva a sladidla. Nařízení se vztahuje na výrobky, které se prodávají na trzích EU.

9.7.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

Změny dolehnou i na některá "éčka" – tedy náhražky, které zvyšují chuťovou kvalitu výrobků nebo prodlužují jejich trvanlivost. Konkrétně jde třeba o barviva E102 (tatrazin), E104 (chinolinová žluť), nebo E110 (žluť SY), jež jsou nebezpečná v kombinaci s benzoanem sodným, nejrozšířenějších konzervantem. Tyto látky tak již nebudou označovány pouze značkou "E", ale daný výrobek bude muset obsahovat také upozornění, že přísada může mít nežádoucí vliv na aktivitu a pozornost dětí.

Méně barviv, více přírody

„Parlament se na těchto změnách dohodl společně s Evropskou radou. Balíček je definitivně přijatý,“ uvádí ve své zprávě EP. Podle odborníků by nová pravidla pro přídatné látky v potravinách měla začít platit ještě letos.

Umělá barviva a sladidla se v potravinářském průmyslu používají ve stále vyšší míře, odborníci proto změny vítají. „Unie chce tímto záměrem především přimět všechny firmy k tomu, aby začaly vyrábět potraviny v přírodní kvalitě – tedy biopotraviny s přirozenou příměsí,“ tvrdí dietoložka Kateřina Cajthamlová.

A co budou eurokomisaři považovat za přírodní látku? „Výrobci mohou takto označovat jen ty přísady, které jsou přírodního původu z 95 procent,“ uvádí parlament.

Od používání jmenovaných "éček" ustupují i některé potravinářské firmy. „Tyto látky při výrobě nepoužíváme. Musíme splňovat evropské normy,“ říká mluvčí společnosti Kofola Martin Klofanda.

Nové předpisy postihnou i enzymy, které se například používají při pečení, výrobě sýrů nebo piva. Na ty se podle odborníků doposud nevztahovala žádná společná pravidla. „Vlastní postupy pro hodnocení rizik enzymů mnoho států do této doby nepoužívalo. Nově zavedená kritéria na enzymy zaostří a tím tak zajistí vyšší kvalitu a čerstvost výrobků,“ říká španělská poslankyně a členka Výboru pro životní prostředí Pilar Ayusová.

Ne všechna „E“ jsou škodlivá

Unii regulaci náhražek v potravinách žádala již před necelým půlrokem Evropská organizace spotřebitelů (BEUC). Ta například tvrdila, že některá „éčka“, které obsahují například zmrzliny či ovocné sirupy, podporují u dětí hyperaktivitu.

„Škodlivé náhražky rovněž podporují výskyt alergií. Ne všechna éčka jsou však škodlivá, což je například kyselina askorbová – obecně známý vitamin C,“ dodává Cajthamlová.

Jaká „éčka“ jsou nejvíce škodlivá

E102 (tatrazin)
E104 (chinolinová žluť)
E110 (žluť SY)
E122 (azorubín)
E124 (košenilová červeň)
E129 (červeň allura)

Pozn.: Výrobce musí k těmto látkám připojit upozornění, že přísada může mít nežádoucí vliv na aktivitu a pozornost spotřebitele.

Zdroj: Evropský parlament

Jan Beneš, Sabina Olmrová

Autor: Jan Beneš

9.7.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies