Příležitostní prodejci a opravdu malí živnostníci mají problém s povinným zavedením EET pokladen. Obávají se toho, že pokladny budou drahé.

Jistou naději jim nabízí Malá pokladna, projekt jablonecké vývojářské společnosti kolem Jiřího Ibla.

„Na jaře jsme se podívali na návrh zákona a zjistili jsme, že jde vytvořit aplikace na chytrý telefon, který se dá propojit s trhacím kasa bločkem," přiblížil mladý vývojář. Aplikace totiž sama zprostředkuje žádaný přenos dat na ministerstvo financí.

„Obávám se toho, že náklady budou tak vysoké, že to (zavedení EET pokladen pozn. redakce) zlikviduje spoustu řemesel. Pán, co plete pomlázky, si přece nebude pořizovat chytrý telefon, aby mohl vystavit nějaký doklad," oponoval Karel Sobotka, živnostník roku 2013 na videu, které je dostupné na webu youtube.com.

I PRO STARÉ TELEFONY

Jablonečtí vývojáři ale připravují řešení i pro jednoduché telefony - účtenky půjde odesílat do systému přes SMS.

Zpráva musí mít přesný formát a pošle se na číslo k tomu určené.

„Na malé obchodníky a řemeslníky každý kašle, my jim pomáháme. Hovoříme s nimi právě i o problému EET pokladen a právě tak náš nápad vznikl," vysvětlil Jiří Ibl, který stojí třeba i za projektem Jizerská koruna.

Říká, že aplikace je jednoduchá. „Vlastně to je kalkulačka, která jen pošle data. Říkáme obchodníkům, ať vše dělají jako dříve."

Podle vývojáře Jiřího Ibla je trh s takzvanými EET pokladnami roztříštěný. „Některé pokladny jsou velmi drahé, ale to je dáno tím, že mají funkce určené pro velké obchodníky. My jsme šli opačnou cestou aby aplikaci mohli používat i živnostníci, kteří nikdy pokladnu nepotřebovali."

Jablonecká firma si za cíl stanovila alespoň jeden tisíc uživatelů své aplikace. „K fyzickému stažení bude už v první polovině listopadu, již nyní lze předobjednávat přes stránky HI HIT, kde je i popis produktu. Poté se chceme věnovat proškolování uživatelů. Od finančních úřadů už kladná stanoviska máme," vysvětlil Jiří Ibl.

JAK FUNGUJE

Malá pokladna je od začátku navržená tak, aby fungovala na jakémkoliv telefonu. Může to být telefon, který je za barem napevno. Aplikaci si může na svůj telefon přidat jakýkoli zaměstnanec. Všechny důležité funkce jsou zamčené, živnostník nemusí kupovat zbytečný telefon navíc.

Zákon o evidenci tržeb nakazuje vydat každému zákazníkovi platnou účtenku. Podle zákona ji ovšem může obchodník vydat elektronicky. Protože posílat každému zákazníkovi účtenku na e-mail opravdu není dobrý nápad, vymysleli vývojáři k aplikaci kasabloček. Je to malý trhací bloček v ceně jedné ruličky do pokladny (20 30 Kč), který se jen utrhne a vydá zákazníkovi. Na útržku je odkaz na web, kde zákazník účtenku okamžitě najde.

POSLAT SMS

„Malá pokladna umí přijímat platby kartou přes naši službu Přímá platba a obsahuje i bezplatný věrnostní systém z každého nákupu může obchodník vydat slevu na ten příští," popsal Ibl.

Pokud potřebuje obchodník či řemeslník evidovat jen pár plateb denně, nepotřebuje ani chytrý telefon. Tržbu zaeviduje pomocí SMS. Rychle a jednoduše. „Jestli jste někdy kupovali SMS jízdenku, tak evidování tržby je stejně jednoduché a rychlé," doplnil vývojář.

Malá pokladna nebude úplně zadarmo, ale ceny jsou velmi nízké. Více najdou zájemci na webu malapokladna.cz nebo na sociálních sítích.

MALÁ POKLADNA

Malá pokladna je evidence tržeb pro ty, kteří nepotřebují velkou pokladnu:

- není potřeba žádná tiskárna

- samotná pokladna je zdarma

- EET stojí jen 99 Kč měsíčně

Pokladna je vymyšlená přímo pro malé provozy. Je rychlá a dobře se ovládá. Nenajdete v ní ale položky ani oddělení. Vše se eviduje přes „přímý prodej" zkrátka namarkujete množství a cenu položek, případně hladinu DPH. Tím pádem v pokladně nenajdete ani skladové zásoby, ani receptury.

Asi nejlepší je zeptat se sám sebe, jestli jste pokladnu v provozu potřebovali. Pokud ne nebo jen málo, malá pokladna je to nejlepší, co najdete. malapokladna.cz

CO JE TO EET?

Elektronická evidence tržeb (EET) či online registrace tržeb je způsob evidence tržeb, kdy jsou údaje o každé transakci obchodníka posílány na státní správu. Systém EET byl představen veřejnosti v červenci 2014 na panelové diskuzi se zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Ministerstva průmyslu a obchodu, Hospodářské komory a velkých obchodních řetězců i středních a malých podnikatelů. Systém plánovaný pro zavedení v Česku je nejvíce inspirovaný chorvatským systémem. Podle ministerstva financí by se příjmy do státního rozpočtu měly zvýšit o 30 miliard korun. EET startuje 1. prosince 2016.