„Letos jsem letěla na Krétu. Jednalo se o posezónní zájezd. Vybrala jsem si ji, protože jsem moc dobře věděla, že o Egypt je velmi velký zájem, a mám raději klid než hluk. Počasí se až na pár chladnějších dnů povedlo, takže jsem se zájezdem velmi spokojená,“ konstatovala Pavla Štastná z Děčína.

Agentury však uznávají, že zájem o tyto pobyty se po prázdninách podstatně zmenšil. Naopak pomalu začíná čas lázeňských pobytů v tuzemsku a blízkém zahraničí.

V cestovní kanceláři DEZKA běžně nabízí pobyty u moře. „ Po prázdninách určitě registrujeme pokles zájmu o tyto zájezdy. Nyní lidé projevují nejčastěji zájem o Tunisko a Egypt,“ uvedl majitel děčínské cestovní kanceláře Josef Kyjovský.

Lázeňské pobyty i jednodenní výlety na muzikály

Na podzim lidé mění preference. „Poskytujeme také lázeňské a relaxační pobyty například v Maďarsku, o ty klienti projevují zájem stejně tak jako o jednodenní výlety na muzikály,“ upřesnil Kyjovský a doplnil, že lidé se začínají zajímat o zimní zájezdy.

To potvrdila i pracovnice děčínské cestovní agentury JATOUR. „Nejčastěji lidé vybírají Egypt, a to kvůli počasí, které je tam velmi stálé,“ uvedla referentka prodejny Monika Balunová. Dodala, že mají v nabídkovém katalogu i Tunisko a Turecko, ale o ty je menší zájem, kvůli riziku špatného počasí.

„Lidé si začínají předrezervovávat zimní zájezdy na hory, lyže a snowboard jsou zkrátka velmi oblíbené,“ prozradila Balunová, a dodala že si lidé ptají už i na letní zájezdy, které se dají nyní pořídit až se třetinovou slevou a dalšími výhodami.

Zájem je o Egypt

Ve varnsdorfské agentuře Milana Tkáče projevují lidé největší zájem rovněž o Egypt. „Nejvíce chtějí tam, kde je moře, teplo a pěkné počasí. A toto vše Egypt splňuje,“ uvedla pracovnice tamní agentury Ilona Maršnerová.

„Českou republiku navštěvují cizinci nejčastěji v listopadu a na jaře,“ uvedl tajemník Asociace cestovních kanceláří České republiky Michal Veber.

Do České republiky putuje stejný počet turistů, ale snižují se rapidně tržby, protože turisté méně utrácí. „Snížení tržeb za září odhaduje Asociace až o dvacet procent se srovnáním s minulým rokem,“upřesnil Ve­ber.

Vzhledem ke změnám ve skladbě turistů zaznamenávají některé cestovní kanceláře pokles počtů turistů a naopak některé nárůst.

„Je to dáno specializací na určité oblasti. Klesají počty turistů ze západu Evropy a zvyšují se počty turistů ze středu a východu Evropy,“ zdůvodnil Veber.

Ve srovnání s loňskými čísly ubylo v září incentivních akcí, ale jenom nepatrně. Celkově se pobyty zkracují a více rezervací přichází tzv. na poslední chvíli.

„V Ústeckém kraji ubylo turistů z Německa, Rakouska a Nizozemí, naopak cestovní kanceláře zaznamenávají vyšší počty turistů z Finska, Švédska, Lotyšska a Litvy.V celkovém odhadu se kromě nižších tržeb v regionu neočekává celoročně ani pokles ani nárůst,“ zakončil Veber.