Počítá s tím návrh ministerstva financí, který na základě odborné studie projedná vláda. Stát se už na začátku 90.letech zaručil, že na svoje náklady odstraní velké ekologické škody způsobené po dřívější průmyslové či hornické činnosti.

Dlouhou dobu však nebylo jasné, jak a kdo sanaci postižených území provede, případně kolik bude stát. Pokud vláda kývne na návrh ministerstva financí, bude sanací na základě výběrového řízení pověřena jen jedna firma. Hodnota zakázky by přitom v krajním případě mohla dosáhnout až 115 miliard korun. Ministerstvo financí však doufá, že výběr jediné společnosti by miliardovou částku mohl výrazně snížit. Stát by navíc zaplatil až poté, co budou škody definitivně odstraněny.

„Tímto způsobem budou jednou provždy horní hranicí omezeny potenciální výdaje státu a současně zajištěno, že dodavatel bude motivován k rychlému odstranění škod,“ informoval Deník náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Během uplynulých šestnácti let bylo vyčištěno pouze 32 procent postižených lokalit a odstraněno pouhých 26 procent škod. Pokud by stát sanace neurychlil, mohly by mu eventuálně hrozit žaloby a arbitráže od firem, kterým ekologické škody brání v užívání jejich majetku.

„Místo dalších 20 let by ekologické škody měly být odstraněny do roku 2015,“ dodal Fuksa.