Vyplývá to z čtvrtletní analýzy vývoje české ekonomiky, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. „Hlavní tendence, které se projevily ve třetím čtvrtletí, naznačují, že česká ekonomika se pozvolna zotavuje.

Situace v celé Evropě

Předpokládáme proto, že po meziročním poklesu hrubého domácího produktu v roce 2009 zhruba o čtyři procenta, dojde v roce 2010 k obratu s tím, že hospodářský růst by mohl dosáhnout přibližně jednoho procenta,“ uvedlo MPO.

Vývoj české ekonomiky podle ministerstva koresponduje s celkovou ekonomickou situací v Evropě. „Také země eurozóny zaznamenávají trend meziročního poklesu s tím, že ve třetím čtvrtletí se tento propad zmírnil… Současně skončila recese, která trvala pět čtvrtletí,“ uvádí materiál. O křehkosti nastupujícího oživení ovšem podle analýzy svědčí říjnový pokles průmyslové výroby.

Ve třetím čtvrtletí přitom podle MPO do popředí vystoupilo zmírnění poklesu průmyslové produkce. Zatímco v prvním a druhém kvartálu tohoto roku se průmysl ve srovnání se stejnými časovými úseky roku 2008 propadl o 19, respektive 18,1 procenta, ve třetím dosáhl pokles 13 procent.

Nezaměstnanost rostla, stále patří k podprůměru

Stavebnictví se ve třetím čtvrtletí 2009 podle analýzy rovněž relativně dařilo. „Ve zmíněném třetím kvartále jeho produkce prakticky stanovala na úrovni třetího kvartálu předchozího roku,“ uvádí analýza.

Na trhu práce pak podle MPO výrazně zesílila redukce zaměstnanosti, zatímco nezaměstnanost dále rostla. „V kontextu Evropské unie se však ČR stále řadí k zemím s podprůměrnou mírou nezaměstnanosti,“ uvedlo MPO.