Podle této predikce se hrubý domácí produkt (HDP) propadl o 0,5 procenta. Přitom ve druhém čtvrtletí mezikvartálně rostl o 0,6 procenta, což bylo poprvé po roce a půl.

Dobré zprávy z letošního léta jsou ale pryč.

„V předchozím čtvrtletí média a vláda slavily konec recese. Dlouho jsme si toho pocitu neužili. Scénář, že česká ekonomika bude pozvolna ožívat, dostává tvrdý direkt," shrnuje prognózu hlavní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Předpověď ČSÚ sice může doznat změn, ovšem jen nepatrných.

Všichni šetří. 
A trh se dusí

„Českou ekonomiku stále táhnou dolů slabé investice omezované veřejným sektorem 
i soukromými firmami. Ekonomice nepomáhá ani spotřeba domácností ovlivněná stále ještě nepříznivým vývojem finanční situace domácností. Dokud nerostou reálné příjmy a panuje strach o práci, trvalejší poptávka se bude jen těžko vracet," míní hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek. Jeho kolega Jan Čermák doplňuje, že špatné zprávy dávají aspoň trochu za pravdu spornému kroku České národní banky. Ta před týdnem oslabila korunu na úroveň 27 korun za euro.

Cílem je zvýšit inflaci a přimět lidi, aby přestali vyčkávat na „nejlevnější časy" a začali utrácet. Proti tomu stojí názor některých analytiků, že lidé začnou utrácet sami. Ale až tehdy, pokud budou mít jistotu na trhu práce.

Lepší kondice? 
Jak kde

Kdy tedy skončí doba „ekonomického temna"? Odpověď je třeba hledat za našimi hranicemi. Tam to nevypadá úplně špatně.

„Data o HDP z Německa, což je náš největší obchodní partner, dávají za pravdu mírným optimistům. Speciálně pro českou ekonomiku je dobrou zprávou, že ekonomika našeho velkého souseda byla tažena především domácí poptávkou," vysvětluje Jan Čermák.

Českou ekonomiku zatím táhne naše vlajková loď – automobilový průmysl. I to naplňuje zaměstnavatelské svazy mírně nadšeným očekáváním .

„Mezi průmyslovými firmami se postupně pomalu zvyšuje podíl firem s pozitivnějšími očekáváními zakázek a výroby pro následující období, zejména pak pro rok 2014," potvrdil včera analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

Ostatní rostou, Česko míří ke dnuJsou na tom lépe. Ekonomiky většiny okolních států na rozdíl od nás rostou. Sice mírně, ale pořád jsou v kladných číslech. Ukázala to včerejší data z jednotlivých států. Eurozóna jako celek se ve třetím kvartálu příliš nepředvedla. Statistický úřad Eurostat oznámil, že v EU se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,2 procenta, zatímco v eurozóně stoupl 
o pouhých 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí činil růst v obou případech 0,3 procenta, což znamenalo konec hospodářské recese.

Veselejší je to při pohledu na jednotlivé státy. Německo rostlo 
o 0,3 procenta, Polsko dokonce o 1,9 procenta a Slovensko o 0,7 procenta meziročně a 0,2 procenta mezikvartálně. „Zatímco české ekonomice se nedaří, Slovensko se stále drží v kladných hodnotách. Přestože v mnohém si jsou ekonomiky podobné, Slovensku se podařilo nespadnout do druhé vlny krize," potvrzuje analytik Home Credit Michal Kozub. „V současnosti je tamní průmysl v dobré kondici a růstové hodnoty chodí z řady různých oborů, nejen automobilového. K tomu se přidává mohutná investiční aktivita, kdy se staví například zbývající úseky dálnice D1 mezi Bratislavou a Košicemi," vysvětluje Michal Kozub.