V sobotu byl v Krušných horách slavnostně otevřen největší český větrný park. Stoji u obce Kryštofovy Hamry, která na nich také vydělala.

Větrná farma je ve výšce 830 metrů nad mořem, větrníky jsou vysoké téměř osmdesát metrů. Průměr jejich rotoru je osmdesát dva metrů.

Jejich výstavba byla dokončená v roce 2007 a ještě téhož roku byla zkušebně připojena do distribuční sítě. V loňském roce větrné elektrárny vyrobily tolik elektřiny, která pokryla spotřebu zhruba sto tisícového města.

Ať už mají elektrárny své příznivce nebo odpůrce, jedno je jisté – pro obce je to velmi výhodné. Ty, v jejichž katastru elektrárny stojí, dostávají od větrných firem dost peněz. „My jsme spokojení. Naše obec je díky tomu zajištěná minimálně na dvacet pět let dopředu,“ uvedl starosta Kryštofových Hamrů František Henzl.

Podobné hlasy zní i z dalších horských obcí, kde se větrníky objevily. „Peníze třeba na opravu silnice nám nikdo jiný nedá, tak proč bychom je měli odmítat od firem s větrnými elektrárnami?“ říkával často například starosta Hory Svatého Šebestiána Karel Hejduk.

Slavnostní otevření pořádala firma ecoenerg Windkraft GmbH, která největší větrný park provozuje a společnost Green Lines Rusová s.r.o., která má tři elektrárny na Rusové.
Firmy toto oficiální otevření větrného parku spojily s Mezinárodním dnem větru. Chtěly tak lidem vysvětlit hlavní výhody větrné energie.

Návštěvníci slavnostního dne se tak dozvěděli vše o tom, jak moderní větrné elektrárny pracují a jakým způsobem je energie větru využívána. Někteří zájemci se také podívali na samotný vrchol elektrárny.

Větrné elektrárny v celé České republice loni vyrobily elektřinu pro 172 tisíc lidí, což je město o velikosti Plzně. Větrná energie zaujímá významné místo v závazku České republiky, v roce 2010 má vyrobit osm procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů energie.