Ty by měly být podle odborníků přesnější a lidem, kteří se snaží s teplem šetřit, by mohly pomoci snížit náklady na bydlení.

„Myslím si, že nepřesnost odpařovacích indikátorů je tak trochu mýtus. Na každý dům se totiž před topnou sezonou vypracovává podrobný projekt. Ten zohledňuje jednak velikost domu i to, jak je orientovaný v krajině, ale i polohu samotných bytů a jejich energetickou náročnost. Každý byt dostává v tomto projektu jiný koeficient, podle kterého se potom celková částka za teplo vypočítává,“ vysvětlil jednatel Městské správy domů a bytů v Prachaticích Jiří Vejvoda.

Za přesností odpařovacích indikátorů podle jeho slov pevně stojí jejich výrobci, kteří samovolné vypařování a tím i nepodložené navyšování ceny tepla odmítají. Rozdíl v přesnosti oproti elektronickým indikátorům by tak měl být minimální.

„Používání digitálních indikátorů je spíše trend doby. Je jasné, že do nových bytů se již instalují modernější indikátory než před lety. U nejnovějších typů již není nutná návštěva údržby kvůli odečtu, údaje se předávají pomocí rádiového signálu. Rozdíl v nákladech se ale dá počítat pouze v korunách,“ vysvětloval Raimund Mařík, vedoucí střediska služeb společnosti Kopterm z Jindřichova Hradce, která provádí odečty v Prachaticích, ale i v dalších městech Jihočeského kraje.

Možná alergie na indikátor

Jediný problém u odpařovacích indikátorů je látka, kterou ampule obsahují. Na ní totiž mohou být někteří obyvatelé bytů citlivější. „Takovou alergickou reakci zaznamenáváme zhruba u jednoho člověka z deseti tisíc. V Táboře se už ale také stalo, že byl zákazník alergický na plast, který ampuli ukrývá. Taková věc se potom musí řešit individuálně,“ pokračoval Mařík.

Nahrazování odpařovacích indikátorů není ze zákona povinné, odhadnout, jak dlouho budou ještě v provozu, je tedy nemožné.

„Většina domů nejprve shání finance na zateplení nebo výměnu oken, tam totiž utíká nejvíce peněz zbytečně a není možné to odkládat. Výměna indikátorů je zatím jen okrajovou záležitostí. Týká se spíše jen instalace moderních zařízení v nových bytech,“ zakončil Mařík.