„Současné tarify, které byly navrženy a zpracovány už před 20 lety, již energetikům nevyhovují," řekla Vitásková. Upozornila na to, že za tu dobu nastaly nejen v energetice převratné změny. Za posledních deset let například vyrostlo v Česku přes 30.000 nových zdrojů energie, uvedla.

„Zahájili jsme konzultační proces, který nemá obdoby. Nikdo nikdy nepostupoval tak, aby před tím, než něco spustí, předložil věc veřejnosti," uvedla na odpolední tiskové konferenci Vitásková. Podotkla, výslednou podobu tarifů úřad konzultuje například i s ministerstvem práce a sociálních věcí. „Chci, aby například důchodce nemusel zvažovat, jestli si pustí televizi nebo pračku," zdůraznila. ERÚ však podle ní musí vyvážit požadavky všech účastníků trhu. Uvedla, že konzultační proces by měl být dokončen do konce července. „V případě, že budou zásadní výhrady, budeme muset termín spuštění nových tarifů odložit o rok. To ale nepředpokládáme," dodala.

Navrhované změny tarifního systému se podle úřadu týkají výhradně takzvaných regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv.

Navštivte srovnání dodavatelů elektřiny a ušetřete

„Tarifní reforma se týká pouze plateb za distribuci elektřiny, které pro domácnosti tvoří asi 40 procent celkové ceny. Náklady na distribuci elektřiny jsou svou podstatou z více než tří čtvrtin fixní, nezávislé na naší spotřebě," řekl dnes analytik společnosti ENA Jiři Gavor. „V současném systému je ale struktura plateb přesně opačná. Z více než tří čtvrtin platíme za distribuci podle své spotřeby," upřesnil.

Motivace

Nový tarifní systém by podle něj měl lidi motivovat, aby šetřili s velikostí svých jističů. Právě jističe mají na náklady za distribuci hlavní vliv. „Spotřebitelé s nízkou spotřebou a velkým jističem zaplatí více," upozornil analytik. „Chalupáři a chataři budou muset přemýšlet, zda je nutné mít cirkulárku vyžadující jistič 3×32 A. A třeba dojdou k závěru, že stačí moderní řetězová pila a poloviční jistič," dodal Gavor.

Vitásková dnes připomněla, že ERÚ tarify zatím neschválil a na základě připomínek od lidí v nich pravděpodobně ještě udělá změny. „Vím, že jsme národ chatařů a chalupářů. Nechci nastavit těmto lidem tarif tak, že si nebudou moct plnit svůj po generace zažitý návyk. V této oblasti budeme muset na základě připomínek pravděpodobně tarify ještě upravit," uvedla.

Současný návrh ERÚ nicméně označila za spravedlivý pro všechny účastníky trhu. „Tím, že připravíme nějaký vylepšený tarif pro chalupáře, tak do systému zavádíme prvky socializace. Balík nákladů na provozování soustavy je totiž pořád stejný. Náklady by tak musely být rovnoměrně rozprostřeny na další sazby," doplnil ředitel odboru elektroenergetiky ERÚ Ondřej Touš.

S navrhovanou změnou tarifů nesouhlasí ekologické organizace. „Na první pohled spravedlivým rozdělením stálých nákladů sítě na všechny včetně domácností dojde paradoxně k motivaci s elektřinou plýtvat, což je proti vyššímu zájmu společnosti s energií šetřit," uvedl Štěpán Chalupa z Komory obnovitelných zdrojů. Záměr ERÚ kritizuje i Hnutí Duha. To dnes spustilo webovou aplikaci, kde budou moci lidé napsat svůj názor přímo Vitáskové.