Výroba domácích spotřebičů v Hlinsku tak po 68 letech skončí. O práci nepřijdou všichni zdejší zaměstnanci, v Hlinsku by měl nadále zůstat mimo jiné centrální sklad, servis i část obchodního oddělení.

"Musíme na to zareagovat, zda si je management vědom toho, do jaké situace se zaměstnanci dostali, zda tam dá nějakou kompenzaci za odpracované roky. Řada zaměstnanců pracovala v podniku 30 i 40 let," řekla odborářka Alena Šírová, podle níž dostanou zaměstnanci zákonné odstupné a mají dvouměsíční výpovědní lhůtu. "Situace je velice vážná, zasáhne to spoustu rodin," dodala Šírová.

Vedení firmy vydalo k celé záležitosti tiskovou zprávu v níž vysvětluje, že přesunem by se měly snížit náklady na výrobu. "Věřím, že nalezení českého partnera pro výrobu je krok, který společnosti ETA umožní dále se rozvíjet a být plně konkurenceschopný na trhu drobných domácích spotřebičů," uvedl mimo jiné v tiskové zprávě generální ředitel společnosti ETA Jiří Pathy.

Marná snaha přilákat zaměstnavatele

Starostka města Magda Křivanová je zprávou o přesunu výroby elektrospotřebičů na Moravu zdrcena. Když před Velikonoci hovořila s ředitelem firmy ETA, dozvěděla se o určité redukci zaměstnanců. Že jich ale bude pět desítek, se nedozvěděla.

„Myslela jsem, že je řeč o pár jednotlivcích, netušila jsem, že bude tolik lidí ve výpovědi. Pro město Hlinsko, které bylo vždy spojováno s Etou a Mlékárnou Tatra, je to hrozná rána,“ řekla Deníku Magda Křivanová. Propouštění je podle jejího osobního názoru reakcí na finanční situaci ve firmě a boj za zachování tradiční české značky.

Náhradu za ztracenou práci budou lidé v Hlinsku hledat jen velice těžko. „Naše město vzhledem k poloze není místem, kam by se investoři hrnuli. Je naší letitou marnou snahou nějakého významného zaměstnavatele přilákat,“ pokračuje Křivanová.

Je prý připravena na další vlnu zlobných reakcí lidí, kteří napadají výstavbu multifunkčního centra. „Propouštění a tato investiční akce se časově shodují, ale naprosto spolu nesouvisí. Některým lidem se nedá vysvětlit, že nemám pravomoc k tomu, zasahovat do plánů soukromých firem. Nemohu přijít a zakázat propouštění,“ dodává starostka.

Tisková zpráva: ZMĚNA VÝROBY V RÁMCI ČESKÉ REPUBLIKY

Společnost ETA a.s. se rozhodla od poloviny roku 2011 využít možnosti zefektivnění své výroby a přijala nabídku spolupráce při výrobě produktů ETA od českého výrobce domácích spotřebičů z Milotic. Využití této nabídky umožní společnosti ETA optimalizovat náklady, získat flexibilitu ve výrobě a udržet si vysokou kvalitu, které zákazníci u výrobků ETA přivykli.

V rámci procesů globalizace ekonomiky a neustálého tlaku na snižování nákladů výroby a udržení konkurenceschopnosti, obdobně jako celá řada výrobních firem ve světě, našla ETA lokálního partnera, který zajistí optimalizaci nákladů výroby, vyšší kapacitu, flexibilitu a především garantuje vysokou kvalitu výrobků ETA.

Společnost ETA chce i nadále zachovat českou výrobu a využít vysoce kvalifikované pracovní síly a české průmyslové tradice. Spolupráce se společností E technik z Milotic probíhá již od roku 2003, kdy se tento podnik osamostatnil od společnosti ETA. Současný krok je rozšířením naší spolupráce o další výrobní platformu. Společnost ETA a.s. se i nadále soustředí na vývoj produktů, garantování vysoké kvality domácích spotřebičů a zajišťování maximální dostupnosti výrobků ETA na trhu České a Slovenské republiky. „Věřím, že nalezení českého partnera pro výrobu je krok, který společnosti ETA umožní dále se rozvíjet a být plně konkurenceschopný na trhu drobných domácích spotřebičů“ řekl generální ředitel společnosti ETA Jiří Pathy.

O společnosti ETA

Společnost ETA je tradiční českou značkou malých domácích spotřebičů, která působí na trhu již od roku 1943 a patří mezi největší české značky. Spontánní znalost značky ETA mezi českými spotřebiteli dosahuje 96 %, a to nejen názvem, ale i synonymy „tradice“ a „kvalita“. Od roku 2007 je společnost ETA vlastněná investiční skupinou Benson Oak. Na začátku roku 2009 se ETA připojila k projektu Zelené energie Skupiny ČEZ a příspěvkem ke každé odebrané kilowatthodině elektřiny podporuje ETA neziskové projekty zaměřené na obnovitelné zdroje energie. Společnost ETA se v roce 2009 umístila mezi „100 obdivovaných firem ČR“, dále získala ocenění Dobrá značka od čtenářů Reader´s Digest, certifikát „Ověřeno zákazníky“ od nákupního průvodce Heureka.cz a první místo v soutěži WebTop100 o nejlepší firemní webové stránky v kategorii „Průmysl“. Více informací o společnosti ETA a jejích produktech najdete na www.eta.cz.

Čtěte také: Firma Qisda končí v Brně s výrobou monitorů

ČTK A REDAKCE