Podle v pátek zveřejněných údajů evropského statistického úřadu Eurostat je v Evropské unii více než 22,12 milionu lidí bez práce. To je 9,7 procenta práceschopných Evropanů. O dvě procenta více než před rokem.

Silně postiženi jsou zejména mladí lidé. Mezi těmi, kdo jsou mladší 25 let se v současnosti nezaměstnanost pohybuje na 20,2 procenta. Za rok vzrostla téměř o pět procent.

Česko přitom na tom není z evropských zemí zdaleka nejhůře. Mezi sedmadvacítkou členských států EU patří mezi osm zemí s nejnižší nezaměstnaností. Podle Eurostatu je v Česku v současnosti sedm procent nezaměstnaných.

Velký nárůst v Lotyšsku, Estonsku a Litvě

To je číslo, o kterém si mnoho evropských zemí může jenom nechat zdát. Například Lotyšsko, kde je bez práce téměř pětina nezaměstnaných. „ Za rok zde nezaměstnost vzrostla z 8,1 procenta na 19,7,“ říká Johan Wullt z Eurostatu. Podobně na tom je i Estonsko, kde je 19,3 procenta nezaměstnaných. V Litvě je to 13,8 procenta. Oproti tomu v Nizozemí je bez práce „pouhých“ 3,6 a v Rakousku 4,8 procenta lidí.

Růst nezaměstnanosti přitom ještě zdaleka není v Evropě u konce. Podle konfederace evropského podnikání Businesseurope ztratí jen v letech 2009 a 2010 práci deset milionů Evopanů. „Nezaměstnanost tak v EU vzroste na 11 procent,“ říká předseda konfederace Philippe de Buck.

Čtěte také: Nezaměstnaní Češi nechtějí peníze, veřejná práce je neláká