Na konci prvního čtvrtletí vidělo budoucnost optimisticky 43 procent respondentů - oproti 37 procent na konci loňského roku. Jedná se o nejvyšší optimismus za poslední dva roky. Největší riziko pro evropskou ekonomiku lídři spatřují i nadále v nízké míře ekonomického růstu (20,5 procent), nárůstu vlivu nacionalismu a protekcionismu v politice (20,3 procent) a ve výši národních dluhů (17,2 procent).

Eurozóna v obchodním deficitu, patrně v důsledku studené zimy

Sebevědomí a optimismus jsou nutné podmínky pro ekonomický rozvoj. Tomu napomáhají zlepšující se hospodářské výsledky napříč kontinentem, které se dostavují mimo jiné díky krokům Evropské centrální banky, která stimuluje poptávku i díky nízkým úrokovým mírám, nízkým cenám ropy a slábnoucímu euru. Rovněž exportní očekávání Eurozóny stouply z 24 na 26 procent, což je po Africe druhý nejvyšší výsledek na světě.

Takzvaný Purchasing Managers' Index, který vypovídá o ekonomickém zdraví výrobního sektoru, dosáhl v dubnu svého šestiletého maxima. „Optimismus v Evropě převažuje, ale táhnou ho hlavně země jako Německo nebo Francie. Jižní státy vykazují optimismus jen mírně přes 20 procent a také Velká Británie se už od loňského Brexitu pohybuje v hodnotách pod 30 procent," komentuje současnou situaci David Pirner z Grant Thornton.

Ilustrační foto.
Mezinárodní měnový fond schválil nový záložní úvěr pro Polsko

Optimistická souhrnná čísla však neznamenají, že by se dařilo úplně všem regionům. Itálie zůstává v nejisté situaci zejména kvůli vysokému dluhu 2,7 bilionu eur (133 procent HDP). Tamní situaci komplikuje nízká produktivita, přemíra regulací a nedostatek investic do vědy a výzkumu. Předluženost země nelze vyřešit bez expandující ekonomiky. Italské HDP ale loni vzrostlo o 0,9 procent, což s sebou nese jistou naději.

Řecká ekonomika začala vykazovat známky zlepšení a schválený záchranný balíček MMF dává tamním firmám jistou záruku do budoucna. Ještě v posledním čtvrtletí 2016 pouze 14 procent řeckých firem očekávalo zvýšení zaměstnanosti. V prvním kvartálu 2017 jejich množství stouplo na 48 procent. „Jsou to dobré zprávy. Tamní zlepšení však zůstává velmi křehké, a může trvat ještě dlouhou dobu, než Řekové vyřeší udržitelnost dluhu, konkurenceschopnost a jejich ekonomika začne růst," míní David Pirner.

Ilustrační foto.
Evropská centrální banka ponechala měnovou politiku beze změny

Pro dotazované manažery je i nadále největším ohrožením rozvoje ekonomiky nízký ekonomický růst. Obavy, které nízký ekonomický růst vyvolávají, se však oproti konci roku smrskly z 24,8 procent na 20,5 procent. Zmenšily se také obavy z migrace z vnějšku i uvnitř EU, z deflace nebo vysoké nezaměstnanosti.

Podnikoví lídři se naopak více obávají vysokých národních dluhů a nárůstu popularity nacionalistických stran. „Důvodem je hlavně obava z nástupu protekcionismu, který by byl významnou překážkou pro volný obchod mezi firmami a státy, pro volný pohyb osob i pro tok kapitálu. Volební výsledky z Nizozemska, Rakouska nebo Francie sice vyhlídky zlepšily. To ale ještě neznamená, že hrozba nástupu krajní pravice nebo populistů nehrozí v jiných zemích," vysvětluje Pirner.