Soutěž je pořádána podle náročných mezinárodních kritérií a jihlavský Bosch získal ocenění „Excelentní firma” ještě s dalšími třemi společnostmi z republiky.

Národní ceny kvality jsou po celém světě považovány za nejvyšší ocenění, jaké může firma či organizace na území svého státu získat. Jsou udělovány v 80 zemích světa podle stejných principů a pravidel.

„Do české národní ceny za kvalitu a společenskou odpovědnost se nám letos přihlásilo přes padesát firem z celé České republiky. Hodnocení probíhalo podle jednotlivých oborů, kterými se firmy zaobírají, a podle hranice nasbíraných 400 bodů, které musely splnit všechny firmy,” doplnil Pavel Ryšánek, předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality.

Samotné hodnocení se řídilo podle moderního ekonomického EFQM modelu, který oceňuje jak excelentní výkony, tak i rozvoj firmy.

Zkratka pochází z anglického názvu European Foundation for Quality Management - Evropské nadace pro management kvality.

Bosch se soutěže zúčastnil poprvé

Tento ekonomický systém je velmi efektivní, dokáže odhalit slabiny a posílit silné stránky firem, v Evropě jej používá přes třicet tisíc společností a čítá celkem devět různých kritérií.

„Národní ceny jsme se letos zúčastnili poprvé, ale myšlenkou jsme se zaobírali již mnohem dříve. Přechod na EFQM model začal v Jihlavě už v roce 2006, takže příprava byla náročná. Letos nás poprvé hodnotila nezávislá externí firma, která došla k výsledku, že jsme excelentní firma, a to nás těší. Hodnocení se netýká jenom našich výrobků, ale například i servisních služeb. Národní cena kvality nám pomůže především tím, že díky ní zlepšíme i řadu dalších parametrů, a tím se zlepší naše konkurenceschopnost i na mezinárodním trhu,” upřesnil smysl soutěže obchodní ředitel Bosch Diesel Hermann Butz.

„Účast v Národní ceně kvality samozřejmě není nic snadného. V jiných soutěžích stačí podat přihlášku a počkat na výsledek hlasování po internetu. Účast v Národní ceně firmu také mění, vyžaduje určitou vizi, přípravu a spoustu práce,” doplnil další informace k účasti v prestižní soutěži Pavel Ryšánek.

Pro společnosti, které by rády přenesly EFQM model do svého řízení, připravilo Sdružení pro oceňování kvality i programy START a START PLUS, do kterých se mohou přihlásit organizace, které si chtějí tento zajímavý model vyzkoušet.

EVA KAMENÍKOVÁ