V září by měla měsíční hodnota českého exportu dokonce překonat rekord z března 2015, kdy vývoz činil 304 miliard korun. V letošním 1. kvartále dosáhlo tempo růstu exportu 1,8 % meziročně, ve druhém pak podle odhadů 3,4 %.

Pomůže brexit českému exportu?

"Z krátkodobého hlediska brexit českému exportu neublíží. Může ale být iniciátorem nejenom další eroze EU, ale i některých zemí, což by mohlo s největší pravděpodobností ublížit nejenom volnému pohybu zboží, ale i osob," uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

V budoucnu se ale brexit podle něho může negativně podepsat na celkovém tuzemském vývozu kvůli možnému poklesu českého exportu do Německa.

"Německo má totiž silné vývozy do Británie, a o co případně přijde Německo v Británii, o to přijdeme my v Německu. A to možná bude mít daleko větší dopad než bude přímý dopad na naše vývozy do Británie," dodal Daněk.

Výsledky britského referenda ovlivnily například tržby výrobce zdravotnických lůžek Linet na ostrovním trhu.

Britská libra se kvůli brexitu propadla

"Brexit pro nás z okamžitého hlediska znamená pokles tržeb vzhledem k propadu kurzu britské libry. Z dlouhodobého pohledu jej pak vnímáme jako riziko především v důsledku nejistoty na trhu a obav investorů," dodal exportní ředitel společnosti Linet Rolf Pekař. Britský trh je ale pro Linet marginální, vývoz se pohybuje v jednotkách milionů eur.

Index exportu si klade za cíl několik měsíců dopředu předpovídat vývoj českého exportu na základě statistických dat a dalších parametrů. Do indexu jsou zahrnuty mimo jiné německé průmyslové zakázky, kurz koruny k euru očištěný o inflaci v průmyslu, zakázky ze zahraničí a index nákupních manažerů eurozóny.