VYBERTE SI REGION

Falešné hovězí? Selhala evropská kontrola

Praha /INFOGRAFIKA/ – Kdo neokusil koňské maso v lasagních, ať zvedne ruku. A nejde jen o lasagně. Inspektoři Státní veterinární správy zřejmě našli koninu také v kuličkách z vepřového a hovězího masa a v mletých hovězích hamburgerech, načež Státní veterinární ústav v Olomouci přítomnost koňské DNA potvrdil.

25.2.2013 16
SDÍLEJ:

Koňské maso. Ilustrační fotoFoto: čtk

Kontrola potvrdila koňskou DNA i ve výrobcích Eismann Lasagne Bolognese původem z Lucemburska, na které už ve čtvrtek upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jestliže se podezření veterinářů potvrdí, počet výrobků s falšovaným masem prodávaných v Česku se zvýší na čtyři.

Zbytečné chvástání

Podvody s koninou začínají nabírat značných rozměrů. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky to ukazuje na to, že selhala koordinace evropských zdravotnických a veterinárních služeb. Koňské maso přitom není ojedinělou epizodou. Už dříve se v českých obchodech objevily například výrobky s technickou solí nebo kysané zelí obsahující kyselinu mravenčí z Polska.

Evropský kontrolní systém tvrdě zkritizoval ruský hlavní hygienik Gennadij Oniščenko, který rovněž Evropské unii pohrozil zákazem dovozu hovězího masa do Ruska. „Všechno to znovu potvrzuje, že systém kontroly potravin v EU a v západní Evropě nefunguje, ačkoliv se chvástají a snaží se nás poučovat," řekl.

Selhání kontrolních mechanismů ovšem připustil i mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Už během výroby si totiž dozorový orgán nevšiml, že něco nesedí.

Kvůli skandálům z poslední doby by se proto Zdeněk Juračka přimlouval za tvrdší sankce. „Pokuta toho moc nevyřeší. Největší trest pro výrobce je, když nemá odbyt. Jestliže by se tedy výrobce dopustil takového podvodu, zakázal bych třeba na nějakou dobu dovoz jeho výrobků," přiblížil šéf svazu obchodníků, kteří podle něho nemají šanci takové podvody odhalit.

Přísnější postihy nakonec zřejmě přijdou. Tvrdí to alespoň ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Počítá s tím totiž potravinový zákon. Vzápětí vyzval spotřebitele, aby svou pozornost obrátili na české potraviny, u nichž je vždy jasný výrobce a jsou pod kontrolou.

Nicméně ani někteří čeští výrobci se nemohou pochlubit čistým štítem, což dokládají webové stránky Potraviny na pranýři. Podvody jsou dokonce poměrně časté a spotřebitel na stránkách může objevit přes 200 šizených výrobků. „Nejčastějšími podvody jsou používání rostlinných tuků v sýrech, což je zakázané, nedeklarovaný separát nebo nižší ovocná složka v džemech, než je uvedeno na obalech. Do masa se také pumpuje voda a další," vypočítal Kopřiva.

Čtrnáct zemí

Na mapě Evropy stále přibývají nové státy, v nichž bylo falešné hovězí objeveno. Naposledy v Bulharsku, takže počet zemí se ke konci minulého týdne vyšplhal na čtrnáct. Po podvodnících stále pátrají vyšetřovatelé a podle britského týdeníku Observer je klíčovým článkem kyperská firma Draap Trading, která nakupovala koňské maso v Rumunsku. „Podle nejdivočejších spekulací to bylo v době, kdy byly v Rumunsku zakázány koňské povozy. Najednou se objevil velký přebytek zvířat," říká Pavel Kopřiva, přičemž tento prodej se mohl odehrát už za tolerance místních dozorových orgánů. Do obchodní sítě se tak možná dostalo koňské maso ze zvířat, která nebyla chována pro spotřebu, tudíž měla skončit v kafilérii. „Zatím se to nepotvrdilo, ale je relevantní o tom uvažovat," dodal mluvčí potravinářské inspekce.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben: Koňské maso je hutnější a trochu nasládlé. Určitě je ale dobré

Také v Česku byly objeveny podvodné výrobky, které obsahovaly koňské maso. Hrozí konzumentům nějaké zdravotní riziko?
Je třeba říct, že tady nejde o žádné ohrožení lidí. Jde o normální maso, akorát je levnější než hovězí. Jde tady o klamání spotřebitele. V některých výrobcích byla prokázána koňská DNA a teď se ještě musí prokázat, v jakém množství, čili jak moc byl zákazník ošizen.

Maso jakých koňů lze do potravin použít?
Zásadně musí kůň být, stejně jako každé potravinové zvíře, zdravý a nesmí být léčený. V České republice ani 
v Evropě se nechovají koně na maso, ale poráží se hlavně kvůli stáří nebo když jsou z různých důvodů vyřazeni z chovu. Jedná se o starší kusy kolem osmi, deseti až patnácti let. V Evropě se tak koňské maso používá především do salámů, do uzenin a podobně. Pokud se u nás na pulty nebo do restaurací dostane výsekové maso, pochází třeba z Jižní Ameriky, Polska nebo Pobaltí.

Jak je to se zraněnými dostihovými koňmi?
Teoreticky by mohli jít do salámu, ale dostihoví koně jsou většinou léčeni a ošetřováni všemi možnými preparáty. Bylo by tedy velmi výjimečné, že by se do salámu dostali. Například kůň, kterému se poskytne lék fenylbutazon, už nemůže být potravinovým zvířetem. Tento lék má špatný vliv na krvetvorbu. Navíc v Evropě musí mít každý kůň takzvaný průkaz koně, do něhož veterinární lékař zaznamenává léky, které při léčení použil. Už na jatkách tedy veterinář vidí, jestli a čím byl kůň léčen.

Říkáte, že se v Evropě koně na maso nechovají. Kde ale takové chovy můžeme najít?
Chovají se v Jižní Americe, například v Argentině, kde se pasou velká stáda. 
V Evropě to trochu odporuje tradicím.

Podle zpráv je prý pojídání koňského masa ve Velké Británii tabu. Jak je to u nás?
O Velké Británii bych moc nehovořil. Spousta věcí je u nich tabu, a pak zjistíte, že je všechno úplně jinak. Je to stejné jako v Čechách. Nikdo by nejedl psa, ale v každé vesnici najdete dva tři lidi, kteří psy jedí. Myslím, že u nás nepanuje nějaký odpor ke koňskému masu. Například v Táboře je poměrně známé řeznictví, které koňské maso nabízí. Lze jej tedy sehnat spíše v menších řeznictvích.

Odhlédneme-li od nás, kde je konina oblíbeným pokrmem?
Nelze říct, že každý Ital si dá kus koně, ale je fakt, že se do Itálie dováží koňské maso třeba z Polska nebo Pobaltí. Teď jsem zaznamenal, že pozornost věnovaná koním zvýšila poptávku po koňském mase třeba ve Francii. Je možné, že zaznamenáme renesanci obliby koňského masa. Ono je totiž trochu jiné než hovězí. Je hutnější, trochu nasládlé a určitě je dobré.

Předpokládám, že v minulosti se kůň na jídelníčku objevoval častěji.
To vyplývá z možností, jak se lidé k masu dostávali. Předkové se snažili všechno využít. Dřív také jezdil pohodný a zařízl každého toulavého psa, ze kterého získal psí sádlo a z kůže udělal tkaničky do bot. Bylo to šetrné a hospodárné zacházení se zdroji. Dnes se v tomto ohledu setkáváme s etickými zábranami.

Je to podle vás dobře, nebo špatně?
Dnes si díky blahobytu můžeme dovolit takto eticky k věcem přistupovat, ale z hlediska hospodárného je to diskutabilní, když uvážíme, kolik potravin se vyhodí. Kdyby bylo víc hladu nebo teklo více krve, nikdo by takové věci neřešil. Naštěstí taková doba není. 

Koně

Autor: Vilém Janouš

25.2.2013 VSTUP DO DISKUSE 16
SDÍLEJ:

Rakušané volí v opakovaných volbách nového prezidenta

Vídeň - V Rakousku začalo opakované druhé kolo prezidentských voleb. Voliči si vybírají mezi nezávislým kandidátem podporovaným stranou Zelených Alexanderem Van der Bellenem a členem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbertem Hoferem. Květnové hlasování, v němž zvítězil Van der Bellen, kvůli formálním chybám při sčítání hlasů zrušil ústavní soud.

Duka slouží mši k otevření německy mluvící farnosti v Praze

Praha - V souvislosti s otevřením farnosti německého jazyka v Praze na Novém Městě bude dnes pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka sloužit od 11:00 mši v kostele sv. Jana Nepomuckého Na Skalce. Německou farnost zřídil Duka k 1. říjnu, důvodem byl růst německy hovořící komunity a snaha o obrození staleté přítomnosti německého kulturního živlu v hlavním městě, uvedlo na webu pražské arcibiskupství.

Soud nařídil francouzskému meštu Publier odstranit sochu Panny Marie

Paříž - Město Publier na východě Francie dostalo od soudu nařízeno, aby odstranilo z parku sochu Panny Marie. Důvodem je celostátní zákaz vystavování náboženských symbolů na veřejných prostranstvích. Informoval o tom zpravodajský server BBC News s odvoláním na starostu města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies