VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obchody v Česku zaplavují falešné sýry

Praha - V regálech tuzemských obchodů roste počet takzvaných falešných sýrů, které jsou místo mléka vyrobeny z rostlinného oleje. Upozornilo na to Sdružení obrany spotřebitele (SOS), jehož poradny v těchto dnech čelí návalu oklamaných zákazníků.

10.4.2008 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dagmar Rozkošná

Do obchodů se totiž dostala „novinka“ v podobě plátkových balených sýrů, které se opět vydávají za sýry, ačkoliv jde o náhražku.

„Udělali jsme si průzkum v prodejnách, které nabízejí plátkové tavené sýry. Při přečtení jejich obalu jsme zjistili, že řada z nich je vyrobena z rostlinného tuku, takže to nejsou sýry a neměly by se nabízet v regálech spolu s dalšími, při jejichž výrobě se použilo jako výchozí surovina mléko,“ potvrdila Deníku mluvčí SOS Ivana Picková.

Rozpoznat falešné sýry je pro mnoho zákazníků poměrně obtížné, protože na první pohled se jejich obaly nijak neliší od skutečných sýrů. Dokonce i názvy jsou podobné – například originál se jmenuje jednoduše Eidam, jeho kopie nese název Eidam Alternativ. „Hlavní možností, jak náhražku rozpoznat, je pečlivě sledovat údaje o složení uvedené na obalu – v případě falešných sýrů je totiž podíl oleje až šedesát procent z celkového složení,“ dodává Picková.

V některých případech ovšem lze náhražky sýrů poznat i pouhým zrakem. Paradoxně jsou totiž falešné sýry kvůli olejovému složení více žluté, než „bílé“ sýry z mléka. Značný rozdíl je i v chuti, náhražky chutnají po oleji, a oproti běžnému originálu jsou navíc poměrně nezdravé, jelikož obsahují množství nasycených mastných kyselin.

Klamání zákazníka

Na kontrolu sýrů se nyní ve zvýšené míře zaměřují pracovníci veterinární a potravinářské inspekce. Problém však spočívá v tom, že pokud je náhražka řádně označena, nejedná se o klamání zákazníka.

„Obecně platí, že se nesmí na regálech míchat pravé potraviny a náhražky. Pokud se ale na pultech objeví náhražka, která je dobře označena, tak je to v souladu s předpisy,“ potvrzuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Problémy s rozpoznáním falešných sýrů mohou mít především starší osoby. Zákon totiž přesně nestanovuje, jak velkým písmem musí být na obalu uvedeny údaje o složení. „I kdyby to mělo znamenat, že zákazník bude chodit do obchodu se silnějšími brýlemi, sledovat údaje o složení je nutnost. Je to jediná šance, jak se nenapálit,“ uzavírá mluvčí veterinární inspekce Josef Duben.


Autor: Jan Klička

10.4.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Britské deníky
1 4

Zákaz prodeje bulváru naštval studenty. Rozdávají vlastní kopie

Ilustrační foto.
3

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies