„V pondělí začali na některých místech sklízet ozimý ječmen. Žně jsou letos kvůli chladnému počasí posunuté asi o týden. Normálně bychom s pšenicí začali kolem 20. července, ale je jasné, že to bude později," popsal současnou situaci předseda agrární komory na Břeclavsku Ladislav Sečkář.

Neočekávaná událost

Počasí letos nebylo ideální. „Vytrácí se typická roční období," uvedla šéfka Českého statistického úřadu Iva Ritchelová. Podle ní se však zemědělci mohou těšit na velmi dobrou úrodu. Tedy pokud je nepřekvapí nějaká neočekávaná událost. „Ozimé plodiny dobře přezimovaly a na rozdíl od předchozího roku nebyly časté ani jarní přesevy," doplnila.

Statistici podle prvních odhadů očekávají, že farmáři letos sklidí 6532 tisíc tun základních obilovin, což je o 15,7 procenta více než loni. Nadprůměrnou úrodu očekávají 
i přes to, že obilím bylo oseto o 1,3 procenta méně půdy než před rokem. „Předpokládaný meziroční nárůst produkce jde zcela na vrub zvýšení průměrného hektarového výnosu," vysvětlil ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Letošní výnos přitom odhaduje na pět tun na hektar, což je o více než 17 procent více než minulý rok.

Rekordní výměra

Opravdu velkou úrodu však statistici očekávají u řepky. Česko je čtvrtým největším producentem v Evropě, přičemž letos se pěstuje na rekordní výměře. Lze očekávat, že i úroda bude rekordní. Oproti loňsku mají sedláci sklidit o 18,4 procenta více této plodiny, tedy 1,3 milionu tun. Předpokládaná produkce řepky tak o 22,1 procenta převyšuje pětiletý, a dokonce o 40 procent desetiletý průměr.

Nadúroda by mohla mírně zahýbat i s cenami. Podle Hrbka se v minulých dvou letech mohli zemědělci těšit z velmi dobrých cen. Například za tunu řepky loni dostávali 12 tisíc korun a za tunu potravinářské pšenice 5050 korun. Ředitel Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu Josef Svoboda ovšem předpokládá, že výkupní ceny budou spíše klesat, než aby nadále rostly.

Ceny tvoří obchodníci

Výslednou cenu letošní úrody bude ovlivňovat také její kvalita. Loni byla mimořádně vysoká, když podíl potravinářské kvality pšenice dosahoval 75 procent. „V letošním roce tento předpoklad není," míní vedoucí sekce rostlinné výroby Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu Jiří Kolomazník.

I když by se výkupní ceny obilí mohly snižovat, nelze příliš předpokládat, že by se tento vývoj odrazil i na cenách potravin v obchodech. Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Dany Večeřové je však zatím příliš brzy se o cenách bavit. Nikdo totiž neví, jak letošní žně vůbec dopadnou. „Přesto se nedomnívám, že by se to na cenách v obchodech projevilo. Konečné ceny ale nedělají zemědělci ani potravináři, ale obchodníci," doplnila.