VYBERTE SI REGION

Farmáři v Česku zprovoznili desítky malých mlékáren

Šumperk – V Česku rychle přibývají malé mlékárny, jejichž pomocí si zemědělci zajišťují odbyt mléka a zlepšují bilanci hospodaření. Za poslední dva roky začalo na tuzemských farmách pracovat více než pět desítek malých mlékáren, zatímco v předchozích letech jich fungovalo jen deset. Vyplývá to ze statistik Svazu faremních zpracovatelů (SFZ).

6.3.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Ivan Hrbek z vedení SFZ řekl, že od roku 2011 v Česku vzniklo 54 malých farmářských výroben pro přímý prodej mléčných výrobků. Nejvíce jich zahájilo provoz v Olomouckém kraji, kde přibylo deset minimlékáren. Aktivní byli také zemědělci na Vysočině, kteří investovali do šesti provozů na zpracování mléka.

"Vybudování mlékárny přímo na farmě je výhodným krokem. V podstatě je to jediná cesta pro malé farmáře, kteří by bez finalizace a faremního zpracování nebyli schopní přežít. Pro větší zemědělské podniky je vybudování vlastní mlékárny se sýrárnou spolu se zajištěním odbytu vlastní produkce významným argumentem při vyjednávání o výkupních cenách mléka," uvedl Hrbek.

Novou malou mlékárnu loni v létě uvedlo do provozu například Zemědělské družstvo Senice na Hané na Olomoucku, které patří k největším zemědělským podnikům v regionu. V novém areálu družstvo vyrábí tvaroh, zakysanou smetanu i sýry. Náklady na vybudování vlastní mlékárny dosáhly zhruba pěti milionů korun a její kapacita je projektovaná až na 3000 litrů mléka denně. Mléčné výrobky družstvo prodává především v místním prodeji a na farmářských trzích, k dostání jsou také v prodejnách Náš grunt. Výroba mléčných výrobků ale není pro senické družstvo stěžejní činností, nýbrž doplňkovou produkcí.

SFZ ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců učí zemědělce mléko zpracovávat. Pořádá kurzy zpracování mléka, které zahrnují jak legislativu, tak praktickou část. Seminářů pro začátečníky, které jsou zaměřené na měkký a tvrdý sýr, zpracování syrovátky a jogurtů, se už zúčastnily desítky lidí, z nich mnozí poté absolvovali kurzy určené pro pokročilé zpracovatele mléka.

Autor: ČTK

6.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Tři lidské životy si vyžádala vážná dopravní nehoda, k níž došlo v pátek kolem půl šesté ráno na železničním přejezdu ve Vejprnicích.
AKTUALIZOVÁNO
15 10

Tragické ráno. Na Plzeňsku zemřeli při srážce auta a vlaku tři lidé

Ilustrační foto
2

Autorské poplatky dramaticky neporostou, zvýší se maximálně o inflaci

AKTUALIZOVÁNO

V italském hotelu zavaleného lavinou našli šest živých. Pátrání pokračují

Italští záchranáři dál pátrají v troskách hotelu Rigopiano na úpatí pohoří Gran Sasso po obětech laviny, která tento objekt ve středu zavalila v důsledku zemětřesení. A podle italských médiií narazili na přeživší, zatím je ale ještě nevyprostili. Požádali však o další pomoc a vrtulníky. Ty už vzlétly z nedalekého přímořského města Pescara a vezou k místu přikrývky a záchranný materiál.  

Boj o Harrachov. Jansta se zlobí na lži v České televizi

Harrachov - Vzpomínáte? Tady pod můstkem slavil úspěšný skokan na lyžích Pavel Ploc. Hned vedle zase udělala první krůčky biatlonistka Eva Puskarčíková. Teď ale Harrachov poutá pozornost jinak. Krkonošské středisko má problém.

Prošlé i neznámé výbušniny. Třetina prodejců před Silvestrem porušila předpisy

Třetina prodejců pyrotechniky v prosinci, tedy v rušném období před Silvestrem, porušila předpisy. Nabízeli třeba neznámé a prošlé výbušniny, a v Praze dokonce skladovali trhovci na jednom místě půl tuny výbušnin, ačkoli povoleno je nejvýše 80 kilogramů. Vyplývá to z kontrol České obchodní inspekce (ČOI), která dnes zveřejnila výsledky v tiskové zprávě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies