VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmáři v Česku zprovoznili desítky malých mlékáren

Šumperk – V Česku rychle přibývají malé mlékárny, jejichž pomocí si zemědělci zajišťují odbyt mléka a zlepšují bilanci hospodaření. Za poslední dva roky začalo na tuzemských farmách pracovat více než pět desítek malých mlékáren, zatímco v předchozích letech jich fungovalo jen deset. Vyplývá to ze statistik Svazu faremních zpracovatelů (SFZ).

6.3.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Ivan Hrbek z vedení SFZ řekl, že od roku 2011 v Česku vzniklo 54 malých farmářských výroben pro přímý prodej mléčných výrobků. Nejvíce jich zahájilo provoz v Olomouckém kraji, kde přibylo deset minimlékáren. Aktivní byli také zemědělci na Vysočině, kteří investovali do šesti provozů na zpracování mléka.

"Vybudování mlékárny přímo na farmě je výhodným krokem. V podstatě je to jediná cesta pro malé farmáře, kteří by bez finalizace a faremního zpracování nebyli schopní přežít. Pro větší zemědělské podniky je vybudování vlastní mlékárny se sýrárnou spolu se zajištěním odbytu vlastní produkce významným argumentem při vyjednávání o výkupních cenách mléka," uvedl Hrbek.

Novou malou mlékárnu loni v létě uvedlo do provozu například Zemědělské družstvo Senice na Hané na Olomoucku, které patří k největším zemědělským podnikům v regionu. V novém areálu družstvo vyrábí tvaroh, zakysanou smetanu i sýry. Náklady na vybudování vlastní mlékárny dosáhly zhruba pěti milionů korun a její kapacita je projektovaná až na 3000 litrů mléka denně. Mléčné výrobky družstvo prodává především v místním prodeji a na farmářských trzích, k dostání jsou také v prodejnách Náš grunt. Výroba mléčných výrobků ale není pro senické družstvo stěžejní činností, nýbrž doplňkovou produkcí.

SFZ ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců učí zemědělce mléko zpracovávat. Pořádá kurzy zpracování mléka, které zahrnují jak legislativu, tak praktickou část. Seminářů pro začátečníky, které jsou zaměřené na měkký a tvrdý sýr, zpracování syrovátky a jogurtů, se už zúčastnily desítky lidí, z nich mnozí poté absolvovali kurzy určené pro pokročilé zpracovatele mléka.

Autor: ČTK

6.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
1 12

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Stokcholmská čtvrť Fittja patří k těm místům hlavního švédského města, které počítá policie k nejrizikovějším.
1 5

Seznamte se: Jsme supermatky a chráníme sídliště před zločinem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Místo hospody klub. A kouříme dál

Část restauratérů zkusí zákaz cigaret obejít. Nevyplatí se to.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Rekonstrukce atentátu se odehraje jinde než samotný útok

Na sobotu připadá výročí jednoho z nejvýznamnějších momentů druhé světové války – atentátu na Heydricha.Pětasedmdesát let od vyvrcholení operace s krycím názvem Anthropoid připomene dopoledne rekonstrukce operace, kterou bude komentovat badatel Jiří Padevět. Čas 10.25 odpovídá historii – nikoli však místo. Ukázka se neuskuteční poblíž tramvajové zastávky Vychovatelna (kde stojí i památník atentátu) ale nedaleko tramvajové zastávky U Kříže v Libni.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies