Mnohé klasické a divácky velmi oblíbené pořady se totiž ani po letech nedočkaly vydání na DVD či CD. „Sháním film Mandragora na DVD. Budu vděčná za jakoukoliv informaci,“ píše například paní Jana na českém internetovém serveru zaměřeném na výměnu filmů. Jenže populární snímek režiséra Wiktora Grodeckiho z prostředí homosexuálů byl vydán pouze v zahraničí.

Podobně je na tom historické drama Františka Vláčila Údolí včel. Jeho zahraniční edici sice někteří prodejci nabízejí i v Česku, cena 1199 korun je však tří až čtyřnásobná v porovnání s běžnými českými DVD.

Alespoň některé z nejžádanějších dosud nevydaných filmů uvede letos do prodeje společnost Bontonfilm. „Údolí včel plánujeme na DVD přibližně za rok, po důkladném digitálním vyčištění. Ještě letos by měly vyjít například Indiánské léto a již v dubnu Návrat idiota,“ uvedla Kristina Maixnerová z Bontonfilmu.

Mezi „nedostatkové zboží“ patří i seriály České televize. „ČT neměla bohužel ošetřena všechna práva potřebná pro vydávání rozmnoženin s oblíbenými filmy či seriály vyrobenými Československou televizí. Postupně pracujeme na získávání chybějících práv u titulů, o které je největší zájem, a jejich postupném vydávání,“ uvedla Anna Freimanová z České televize. Zítra by mělo mít slavnostní křest DVD se snad vůbec nejžádanějším seriálem – Chalupáři scénáristy Jaroslava Dietla. „V nejbližší době vyjdou i Návštěvníci, připravujeme Sanitku a Nemocnici na kraji města,“ dodala Freimanová.

Kromě seriálů lidé shánějí na DVD třeba oblíbené televizní filmy jako Svatební cesta do Jiljí či pentalogii o šéfech s Petrem Nárožným v hlaní roli. U archivních gramofonových nahrávek vévodí zájmu Spejbl s Hurvínkem. Přestože Supraphon již téměř tři desítky klasických nahrávek vydal, lidé stále shánějí například titul Hurvínek a lupiči. „Jeho reedice je naplánována na leden 2008,“ uvedl mluvčí Supraphonu Karel Denis.

Co se nejčastěji stahuje

Filmy
Mandragora
Údolí včel
Corpus Delicti
Návrat idiota
Indiánské léto

TV seriály
Chalupáři
Pan Tau
Návštěvníci
Náhrdelník
Žena za pultem

TV filmy
Poslední leč Alf. Karáska
Svatební cesta do Jiljí
Doktor Munory
Můj otec a ostatní muži
Šéfe, to je věc

Mluvené slovo
Hurvínek a lupiči
Pohádky K. J. Erbena
Pohádky Bož. Němcové
Slovácko sa súdí
Kocour Vavřinec