Rozhodnutí o limitech mělo nejprve dopad na důl Centrum. "I když se důl v minulých letech potýkal s nevyrovnanými ekonomickými výsledky, těžba zde byla udržována zejména s ohledem na zachování cenného know-how. Rozhodnutí vlády však neumožnilo ani další rozvoj dolu Centrum, a o práci tak přišla asi padesátka lidí," uvedla mluvčí. Z hnědouhelného dolu Centrum havíři vyvezli poslední tunu uhlí 1. dubna.

Těžař našel dvaceti lidem práci v dodavatelských firmách, část zaměstnanců se uplatnila při tzv. chodbicování. Společnost dostala povolení od báňského úřadu těžit i metodou tzv. stěnování. "Oproti chodbicování můžeme při stěnování využít i další havíře. Avšak i tento projekt je pevně spjatý s činností povrchového lomu, a pro horníky tedy znamená jen dočasné řešení," poznamenala mluvčí.

V květnu přebrala na základě povolení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jedna ze společností Pavla Tykače, který ovládá Czech Coal Group, kontrolu nad skupinou Severní energetická. "Spojení obou těžebních skupin umožní lépe čelit nepříznivé situaci na energetickém trhu včetně útlumu těžby," uvedla Sáričková Benešová. "Restrukturalizace jednotlivých společností v nové skupině je však právě proto nutností. Změny se dotkly oblasti řízení, sdílených služeb a aktuálně také provozních úseků," uvedla mluvčí, podle níž je v této souvislosti rušeno až 200 pracovních míst.
Závažným mezníkem bude podle ní ukončení těžby skrývky na ČSA v prosinci 2016. Ukončení těžby uhlí na lomu ČSA je plánováno na rok 2024.

Reakcí na rozhodnutí vlády byl také prodej majoritního podílu ve společnosti Hipodrom Most. Akcie od Severní energetické koupila v dražbě společnost Charvát Group, která chce dostihové závodiště rozvíjet.

Pod skupinu Czech Coal patří také lom Vršany, v němž jsou zásoby uhlí až do roku 2055. "Perspektivu těžbě v tomto lomu přinesla především smlouva o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady až na 50 let, kterou uzavřela Vršanská uhelná s energetickou společností ČEZ v roce 2013," uvedla Sáričková.

Zatímco těžba na lomu ČSA skončí, pokračovat za limity bude díky rozhodnutí vlády těžba na dole Bílina. Vlastníkem jsou Severočeské doly, které nyní připravují potřebnou dokumentaci.