Model 5S je vybaven zejména snímačem otisků prstů, který podle recenzentů nového přístroje zvyšuje bezpečnost při využívání bankovních a nákupních aplikací a zároveň výrazně zjednodušuje a usnadňuje přístup k datům a aplikacím v telefonu.

Někteří bezpečnostní experti se ale obávají, že technologie ve výsledku zajistí přístup k citlivým údajům a potenciálně umožní nezvaným hostům provádět mobilní platby, například v iTunes nebo v elektronickém obchodu s aplikacemi App Store.

Soutěž odhalí chyby

Arturas Rosenbacher, což je jeden ze zakladatelů společnosti I/O Capital na podporu nově vznikajících malých podniků, tvrdí, že hackerská soutěž pomůže Applu odhalit softwarové chyby, kterých si nemusel všimnout.

„Má to odstranit problém ještě předtím, než to problém bude," uvedl představitel firmy, která nabídla velkou část z celkové finanční odměny.

Jedním z těch, kdo se na hackerskou soutěž chystají, je bývalý člen amerického vojenského námořnictva David Kennedy, který má za sebou dvě mise v Iráku a nyní řídí vlastní konzultační společnost. Podle bezpečnostního experta Charlieho Millera by Kennedymu či jiným zkušeným hackerům mohlo prolomení zámku trvat méně než dva týdny.

„Jenom čekám na to, až se mi ta věc dostane do rukou, abych zjistil, jak to obejít," uvedl Kennedy.

Spokojení recenzenti

Experti tvrdí, že podle toho, co Apple zatím zveřejnil, na novém senzoru zatím nic skutečně špatného není. Recenzenti se tento týden rozplývali nad spolehlivostí a nad tím, jak se snadno používá.

Server Forbes.com ale mezitím informoval, že jistý voják na Kanárských ostrovech už odhalil slabé prvky v zabezpečení zasahujícím operační systém iOS 7, který Apple stávajícím uživatelům iPhonů a tabletů iPad zpřístupnil ve středu. Podle něj je během několika vteřin možné obejít uzamčení obrazovky a dostat se k fotografiím a dalším materiálům. Mluvčí Applu Trudy Mullerová řekla, že firma v příští aktualizaci systému provede opravy.