Finančně poradenská společnosti DataLife v uplynulých dvou letech zaznamenala 100procentní nárůst pojištění odpovědnosti za škodu. Pojistka se vyplatí nejen v práci, ale i v běžném životě, hlavně při sportování, nebo když máte malé děti.

Zaměstnanec. Zvlášť ten, který řídí auto a pracuje s penězi

Špatně vystavená faktura, nehoda se služebním autem, chybná cenovka, která připraví zaměstnavatele o část zisku. To všechno jsou situace, se kterými se můžeme denně setkat v práci, a které nás mohou připravit o nemálo peněz.

Právě pro tyto případy pojišťovny nabízejí takzvanou pojistku na blbost. Klienta chrání proti škodám na zdraví, majetku i finančním újmám, které způsobí zaměstnavateli nebo třetí straně. Výše pojistného závisí na rizikovosti povolání a spoluúčasti.

„Významně ji ovlivňuje i to, zda zaměstnanec používá služební auto. V takovém případě nedosahuje řádu stokorun ročně, ale přesahuje tisíc korun. Počet škod za rok přitom není omezen, stejně jako věk a profese pojištěného," uvádí analytik finančně poradenské společnosti DataLife Radomír Svoboda.

Zároveň upozorňuje, že pojistné se nevztahuje na úmyslně způsobené škody, na ztrátu svěřených předmětů, manko nebo chyby při montážích, opravách a stavebních pracích.

Rodina s malými dětmi

Rozbité okno souseda, váš pes, který pokouše jiného psa, zničené zboží v prodejně. I do této situace se může člověk dostat každý den, zvlášť pokud má malé děti. Ty se při hře mnohdy zapomenou a neúmyslná škoda je na světě. Právě pro tyto případy slouží pojistka občanské odpovědnosti.

„Její výhodou je, že obvykle zahrnuje celou domácnost klienta, tedy i manželku, děti do 26 let a dokonce i domácí zvířata. Kryje škody na majetku, zdraví i životě," říká Radomír Svoboda.

Z pojistky lze platit například škody vzniklé při nehodě, kterou pojištěný zavinil jako chodec. Toto se hodí právě v případě dětí. Pojistka vyjde zhruba na 500 Kč ročně při pojistné částce milion korun na věcné škody a dvojnásobku na škody na zdraví.

Aktivní sportovec, který jede do zahraničí

Pojistka občanské odpovědnosti je velmi vhodná i pro ty, kdo rádi sportují. Může se totiž stát, že někoho zraní při lyžování nebo jízdě na kole. Pojistka se vztahuje i na ostatní nemotorová vozidla či plavidla.

„Toto pojištění doporučuji zejména těm, kdo jezdí lyžovat do zahraničí. Úrazy na sjezdovce jsou bohužel poměrně časté a nezřídka i velmi vážné. Může se proto stát, že se lyžař, který vážné zraní někoho jiného na svahu, vrátí domů s pořádně tučným účtem, který musí poškozenému zaplatit," upozorňuje Radomír Svoboda

Roztržitý majitel bytu či domu

Spolu s pojištěním odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti se často sjednává i pojištění odpovědnosti za škodu související s vlastněnou nemovitostí. Ochrání vás při všech nehodách, které plynou z vlastnění a užívání bytu či domu. Třeba když vaše pračka vytopí sousedův byt.

„V závažnějších případech pomůže například ve chvíli, kdy se z vaší střechy sveze sníh a někoho zraní nebo poškodí zaparkované auto," dodává Radomír Svoboda.