Takzvaný ‚Kalouskův trik', díky němuž bylo do konce loňského roku možné zaokrouhlovat dolů srážkovou daň a výrazně tak ušetřit na daních, už kvůli novele zákona není možné použít. Podle Eura ale existuje cesta, jak se tímto způsobem mohou firmy vyhýbat některým platbám.

Subjekty vydávající dluhopisy mohou trik využít u obligací, jejichž emise je přihlášena k loňskému datu. „Praxe je taková, že rozhodující je datum emise. Některé firmy hodlají dělat nové tranše starých emisí, takže by se na ně mohl vztahovat výhodný daňový režim," řekl týdeníku ekonom Pavel Makovec z Arca Capital.

Ministerstvo financí podle Eura potvrzuje, že popsané obcházení daní bude nadále možné. „Byl-li dluhopis emitován do konce roku 2012, budou se základ daně a daň nadále zaokrouhlovat na koruny dolů. Tedy způsob zdanění se v tomto případě nezmění," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jákob.

Pro zaokrouhlení srážkové daně je ale nutné, aby firma měla už v podmínkách emise z minulého roku stanoveno, že může v následujících letech vydávat další tranše. Podle Makovce spousta firem nyní vyčkává, kdo udělá první krok.