Po loňském výzkumném výsevu na dvanácti hektarech a získání prvních zkušeností se pustila do pěstování naplno na pětinásobné ploše. Houževnaté rostlině ve třech odrůdách původem z Holandska a Finska se daří v podmínkách podobných pro pěstování chmelu, kde relativně dobře přečkala období tropického vedra.

Kvalita se podle ředitele společnosti Severofrukt Františka Šišky zdá být dobrá. „Porosty vlivem sucha a tepla letos sice nedorostou do standardní výšky a výtěžnost stvolu bude tudíž menší, ale množství ve vrchní části rostliny je dobré. Do rané odrůdy, u které se sklízí jen vrchní část porostu, jsme vyjeli s kombajnem, který používáme na sečení petrželové natě. V nejbližších dnech čekáme na dodávku speciální sečicí nástavby z Holandska, která se upevní na bagrtraktor. S její pomocí začneme pravděpodobně v polovině září sklízet pozdní odrůdu Fedora, která tvoří největší část osevní plochy. Do té vjede stroj nadvakrát, nejprve poseče horní část s listy a květy a potom stvoly. Naše firma pěstuje technické konopí především pro květy, které se po usušení využívají v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Praxe a zájem odběratelů nás však může dovést ke specializaci na konopné semeno. K tomu je však třeba se vybavit technologií na jeho třídění a lisování na olej. Sklizeň konopí je poměrně náročná, je důležité dodržet agrotechnické podmínky a sledovat dozrávání, jinak kvalita listů a květu rychle klesá," vysvětluje ředitel.

Posečené rostliny se vozí do sušárny v Travčicích, kde se suší asi pět hodin při průměrné teplotě pětapadesát stupňů Celsia. Sušina se plní do pytlů a transportuje zpracovatelům, převážná část do Německa. Ředitel předpokládá, že Severofrukt letos usuší asi 50 tun květu a listů technické drogy.

Z technického konopí, které se od indického liší především obsahem omamné látky THC v množství do 0,2 procenta, lze využít prakticky celou rostlinu. Stvol lze zpracovat na vlákno, hmotu využít v řadě průmyslových odvětví počínaje stavebnictvím, zemědělstvím a konče výrobou automobilů.

V Česku se v současné době věnuje produkci technického konopí asi 12 pěstitelů a rozloha činí téměř 180 hektarů. Severofrukt patří k největším pěstitelům a proti ostatním má tu výhodu, že vlastní dostatečnou sušicí kapacitu. Letos společnost nahradí touto plodinou předpokládaný výpadek nízké úrody jablek a hrušek, které zpracovává především na koncentráty.