VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Drůbežářském závodu zpracují více než devět tisíc kuřat za hodinu

Klatovy – Redaktor Deníku využil nabídku Drůbežářského závodu Klatovy a vydal se tam na exkurzi.

2.11.2013 13
SDÍLEJ:

Exurze do Drůbežářského závodu v KlatovechFoto: archiv DZ Klatovy

Drůbežářský závod v Klatovech je druhý největší producent kuřecího masa a výrobků z něj v České republice. Spolu s několika dalšími novináři se setkáváme před vrátnicí, kde se nás ujali zaměstnanci. Ředitel závodu David Bednář krátce představil podnik a pak přišel čas na to hlavní. Na samotnou prohlídku provozu.

Jelikož v potravinářském provozu panují poměrně přísná hygienická opatření, musím v jídelně nechat telefon, fotoaparát a hodinky. Obdržel jsem jednorázový plášť, čepici a návleky na obuv. Před vstupem do závodu jsem ještě musel skrýt vousy pod roušku.

Provozem nás provází technolog Karel Vařeka. I on musí nosit roušku. „Je to naprosto nekompromisní, velmi přísně dbáme na hygienu a nikdo nemá výjimku. Nehledě na to, že když něco vyžadujeme od zaměstnanců, musíme to sami dodržovat," říká Vařeka.

Chladný první dojem

Začínáme na expedici, první dojem je chladný. Uvnitř závodu je totiž velmi nízká teplota. Ta se musí dodržovat, aby se zamezilo šíření bakterií a dalších látek, které by mohly ohrozit kvalitu masa.

Z expedice vyjíždíme výtahem do prostor, kde se balí výrobky. Několik pracovníků obsluhuje stroje, ale proces je do značné míry automatizovaný. Hotové výrobky jsou baleny do vakua nebo ochranné atmosféry. Technolog upozorňuje na řadu výrobků, které jsou dělány bez konzervantů. „Mají kratší záruční dobu, obtížněji se bez takzvaných éček vyrábějí, ale jsou chutnější a zákazník má jistotu čerstvého výrobku. Pokud víme, výrobky bez éček jsou velmi oblíbené," konstatuje Vařeka.

Prohlídka pokračuje do udíren a do takzvané odvěšovny. Ve vzduchu je cítit kouř a na stojanech visí uzené výrobky. „Udíme dřevem, používáme dřevěné štěpky a pomocí technologie zvané pyrolýza dosahujeme rychlého a kvalitního vyuzení, aniž by byl výrobek nějak ohrožen jakoukoli škodlivou látkou," informuje Vařeka.

Před vyuzením se musí výrobky namíchat. To se dělá ve velkých strojích, do kterých obsluha přidává jednotlivé suroviny. Například maso, koření a další.

Mrazení teplotním šokem

Ne všechna kuřata ale skončí v uzeninách. Závod dodává také mražená a chlazená kuřata. Mrazí se pomocí teplotního šoku, kdy je kuře vystaveno teplotě minus 196 stupňů Celsia. „Je to velmi rychlý proces, který uchová maso v nejvyšší možné kvalitě. Správně zmrazený výrobek je snadno k poznání, po poklepu musí vydávat typický, jasný zvuk," sděluje Vařeka. Zmrazenou a hluboko zmrazenou drůbež lze však na rozdíl od čerstvé drůbeže skladovat v přijatelných podmínkách až několik měsíců.

Do obchodů se dodávají také chlazená kuřata. Ta vydrží při správném zpracování přibližně sedm dní.

9600 kuřat za hodinu

Další zastávkou exkurze je linka, na které se zpracovávají kuřata po porážce. Automatický systém tady třídí kuřata, automaty je také porcují. Lidské práce je tady málo. „Bez lidí se neobejdeme, automat, který by dokonale vytřídil kuřata nebo vykostil stehenní řízek, neexistuje," směje se Vařeka. „Zpracujeme 9600 kuřat za hodinu," dodává číslo, které je pro mě těžko představitelné.

Čeká nás porážka. Nechce se mi tam, ale říkám si, že jsem viděl i horší věci. K mému překvapení není porážková linka nic nepříjemného. Kuřata zabíjí automat. Poté co jsou omráčena, jim stroj prořízne krk a kuře se za krátkou dobu vykrví.

Zajímavostí je, že podnik používá strojní metodu odchytu kuřat. „Dříve se kuřata chytala ručně, trvalo to dlouho a nedalo se vyhnout poraněním kuřat. Dnes disponujeme strojem, který kamion kuřat naplní za hodinu. Podstatně lepší je i odvětrávání kamionu, ventilace je řízená a komfort přepravy je jinde než v minulosti. Stres zvířat se minimalizuje, což má příznivý vliv na kvalitu masa," dodává Vařeka.

Po prohlídce porážky se loučím a spěchám do tepla.

Autor: Rostislav Kutěj

2.11.2013 VSTUP DO DISKUSE 13
SDÍLEJ:
Evakuace zaměstnanců a zákazníků v obchodním centru ve Zlíně Malenovicích
AKTUALIZUJEME
18

Nechte tu jídlo a jděte! Policie evakuuje obchodní centrum ve Zlíně

Ilustrační foto.
7 4

Balík vám nově vydají v balíkovně. Bez fronty i občanky

Berlusconi perlil: Nejlepší věc na Trumpovi? Jeho žena Melania!

/VIDEO/ Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi opět vzbudil pozornost svými výroky. Do kamer italské televize La7 totiž prohlásil, že to nejlepší na americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi je jeho žena Melania.

Lubomír Zaorálek: Zeman mi pomohl tím, jak se mě snažil zadupat

/ROZHOVOR/ Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD na programové konferenci strany s kapkou ironie podotkl, že je skutečně její nejnovější a nejčerstvější tváří. Jenže ono to tak je. Ačkoli je sociálním demokratem už 23 let, pořád ho baví volby, vášnivě rád diskutuje a přál by si, aby svět byl lepší hlavně pro obyčejné, pracující lidi. Navíc je asi jediným politikem, který oceňuje kritiku. 

Londýňané museli kvůli bezpečí opustit stovky bytů, evakuaci zkritizovali

V noci na sobotu místní úřady v londýnské čtvrti Camden nařídily preventivní evakuaci pěti obytných domů. Učinily tak z obav před opakování nedávného tragického požáru v Grenfell Tower. Rodiny, které musely strávit noc v provizorním ubytování, akci označují za chaotickou.

Oprava pláště Strakovy akademie by měla vyjít na 2,8 milionu

Cena opravy vnějšího pláště a oplocení pražské Strakovy akademie, kterou plánuje Úřad vlády, by se měla vyšplhat na 2,8 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. Vyplývá to z dokumentu, který bude v pondělí projednávat vláda. Oprava fasády budovy, kde se konají zasedání vlády, patří mezi důvody, kterými úřad dříve odůvodňoval nesouhlas se svou kapitolou z úvodního návrhu rozpočtu na příští rok.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies