Legendární italská značka slaví letos sedmdesátiny. K tomuto výročí automobilka vyrobila unikátní model nazvaný LaFerrari Aperta, který se rozhodla nabídnout jen svým nejvěrnějším zákazníkům. Těch je pouze 200 a v garáži už musí mít mimo jiné minimálně pět jiných modelů Ferrari. V Česku model z limitované edice získá jediný majitel. Jeho vůz dorazil do Prahy a dnes byl pro zájemce vystaven v autosalonu společnosti Scuderia Praha, která je výhradním dovozcem značek Ferrari a Maserati pro Českou republiku.

Představení otevřené verze supersportu LaFerrari vyrobené k 70. výročí automobilky vyvolalo mezi sběrateli i příznivci značky malé pozdvižení. Italská automobilka se totiž rozhodla vyrobit celkem pouze 209 exemplářů, z nichž dvě stě vyčlenila pro své nejvěrnější klienty a zbytek pro marketingové aktivity. Model Aperta si tedy solventní zájemce nemohl „jen tak" objednat, automobilka „vyvolené" s nabídkou na koupi sama oslovila.

Čtěte také: Bezkontaktní bankomaty jsou na světě! Obsluhují se pomocí mobilů

Všechny exempláře byly prakticky okamžitě beznadějně vyprodané, každý z 200 vyrobených vozů již zná svého majitele. V Česku bude mít LaFerrari Aperta jediný majitel. Ferrari cenu tohoto modelu oficiálně neuvedlo, z veřejně dostupných informací ale plyne, že oslovení zákazníci musí za vůz zaplatit kolem 1,5 milionu eur (asi 40,5 milionu Kč).

Otevřený supersport LaFerrari Aperta se chlubí celkovým výkonem 708 kW (963 koní) a dosahuje maximální rychlosti 350 km/h. Atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,3 l dává výkon 800 koní, dalších 163 koňských sil přidává ještě hybridní systém KERS známý z formule 1. Z 0 na 100 km/h vůz zrychlí za 2,9 s, za dalších 4,2 s se Aperta dostane na rychlost 200 km/h.

„LaFerrari Aperta je opravdový skvost a získat ho nebylo vůbec jednoduché. Ferrari chtělo ocenit své nejvěrnější zákazníky. Vybíralo se top 200 zákazníků, které potom automobilka sama oslovila s nabídkou. Jsme velice rádi, že jsme jako oficiální dovozce do závěrečného výběru dokázali prosadit i jednoho českého zákazníka a že mu nyní můžeme Apertu v Praze předat," říká výkonný ředitel Scuderia Praha Petr Kudláček.

Zájemci o LaFerrari Aperta nestačilo mít pouze dostatek finančních prostředků. Jednou z podmínek pro zařazení na seznam oslovených bylo například i to, že zákazník musí mít ve svém vlastnictví alespoň pět modelů Ferrari. To z Aperty dělá opravdový klenot, za nějž jsou ti, kteří podmínky automobilky nesplňovali, ochotni už nyní zaplatit až čtyřnásobek pořizovací hodnoty.

Ferrari si letos připomíná významné výročí 70 let existence. Přesně 12. března 1947 Enzo Ferrari dokončil model 125 S, první vůz nesoucí jeho jméno. Testovací jízda v ulicích Maranella představovala začátek moderní historie Ferrari. Značka se od té doby stala jednou z mezinárodně nejuznávanějších ikon s italským původem. Ferrari při této mimořádné příležitosti zahajuje sérii akcí oslavujících významné výročí.

Oslavy připomínají například právě první model 125 S, o jehož zrodu vzniklo speciální video. Konstruktéři postavili omezenou sérii modelu LaFerrari Aperta pro vybraný okruh zákazníků. Všichni jsou zváni, aby se k oslavám připojili na webu www.ferrari70.com, kde se mohou s historií automobilky seznámit podrobněji.

Přečtěte si: Další útok v Antverpách: Muž chtěl najet do nákupní zóny, byl zatčen

V České republice oslavy vyvrcholí 3. až 4. června 2017 na 4. ročníku Chateau Loučeň d'Elegance, kde bude zástupce Ferrari pro Českou republiku, společnost Scuderia Praha, jedním z hlavních partnerů. Ferrari bude ústředním motivem této prestižní přehlídky mimořádných vozů, protože na zámek Loučeň se sjedou zhruba čtyři desítky vozů Ferrari, mezi nimiž nebudou chybět skutečně raritní exempláře jako typy 250 Boano z roku 1956, 275 GTC (vítěz z Nürburgringu 1966), 365 GTB 4 Daytona, ale také závodní 488 Challenge a mnoho jiných.