O zákazu glyfosátu uvažovala Evropská unie už loni, kdy jej Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označila za karcinogen. Konečné rozhodnutí ale nakonec posunula na letošní rok.

Zetor v Zambii
Zetor se po letech vrací do Zambie, v zemi bude mít své české techniky

Povolení látky, která je například v přípravku na hubení plevele Roundup, těší hlavně zemědělce. „V průmyslovém zemědělství se bez ní pěstitelé prakticky neobejdou. Na hubení plevelných rostlin je nejúčinnější. Záleží ale také na tom, jak a k čemu se látka používá. Já bych například zakázal využívání glyfosátu na dosušení plodin před sklizní," uvedl Josef Slouka ze společnosti Zemspol Sloup na Blanensku.

Jsou i odpůrci

Podobný názor má předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha. Zemědělci by podle něho měli být při používání obezřetní. „Bez ohledu na rozhodnutí evropské agentury je i v zájmu zemědělců, aby glyfosát i jakékoliv další pesticidy používali jen v případě, kdy je to nezbytné," uvedl Pýcha.

Ilustrační foto.
Mrazy jsou na ústupu. Škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Rozhodnutí Unie o povolení glyfosátu má i odpůrce. Bránit se proti němu rozhodli například aktivisté z Hnutí Duha. Spíše než na zástupce Evropské unie však chtějí apelovat na vládu České republiky. „To, že něco povolí Unie, ještě neznamená, že to musí nutně povolit i Česká republika. Chceme proto dosáhnout toho, aby vláda zakázala používání glyfosátu ve měs-tech, na chodnících nebo v parcích," informovala za Hnutí Duha Klára Kyralová.

Hnutí zatím sbírá podporu lidí v podpisové kampani. Jednat pak chce se zástupci ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí. „Jsme si vědomi toho, že není možné plošně zakázat používání glyfosátu. Naše zemědělství je na něm zatím zcela závislé, a kdyby jej nemohlo používat, došlo by k rapidnímu poklesu úrody. Můžeme se však snažit o jeho omezení," dodala Kyralová.

Těžba ropy u rakouského Bernhardsthalu se bude zřejmě rozšiřovat.
Rakušané budou těžit ropu u českých hranic

VIKTORIE POKORNÁ, MICHAL RAPCO