Nedostupnost Googlu ve střední Evropě ukazoval web downdetector.com, který sleduje výpadky internetových služeb. Obnovení fungování služeb Googlu v Česku zajistili mobilní operátoři a další poskytovatelé internetového připojení, kteří kolem 21.00 upravili nastavení sítí, napsal web Dotekomanie.cz, který se věnuje mobilním technologiím.

Komplikace zaznamenal i systém EET

Komplikace zaznamenal i systém elektronické evidence tržeb, uvedla Lupa s odkazem na údaje serveru Hlídač EET, který monitoruje rozhraní, s nímž komunikují pokladny obchodníků. "Přímá souvislost s výpadkem Googlu není jasně prokázána, ale časově se špička shoduje," napsala Lupa. Server Hlídač EET ale později svá měření upravil, graf podle provozovatele obsahoval chybná měření. "Není možné udělat závěr, že se jednalo o výpadek EET. Šlo o problém na straně Hlidače EET," uvedl server.

Americký internetový gigant Google má přes 70 poboček ve více než 40 zemích na světě, k jeho službám vedle vyhledávače stejného jména patří třeba videoserver YouTube nebo elektronická pošta Gmail. Česká pobočka firmy nyní zaměstnává zhruba 30 lidí, tržby se loni zvýšily o 15 procent na 239 milionů korun a zisk zůstal na zhruba deseti milionech.

Problémy s Googlem hlásilo i Slovensko 

Některé služby společnosti Google byly v úterý kolem osmé hodiny večer pro část klientů na Slovensku nedostupné, píše slovenský zpravodajský server sme.sk. Podle informací serveru byly služby jako Gmail či YouTube nedostupné pro část zákazníků slovenských operátorů. Výpadky hlásili kromě jiného i zákazníci společnosti Slovak Telekom a operátora Orange.

Podle interních zpráv Googlu fungovaly služby normálně, část lidí ze Slovenska se k nim ale nemohla dostat. Výpadek byl pravděpodobně na straně internetové infrastruktury operátorů. Problémy hlásí i Česká republika.

Čtěte také: E-shop Mall.cz poprvé v ČR doručil zásilku letecky dronem