Pořádně přemýšlet nad každým zásahem budou muset v letošním roce hasiči Královéhradeckého kraje. Kvůli škrtům v rozpočtu omezí výjezdy k událostem, při kterých není ohrožen lidský život. Obrázek, kdy jednotky likvidovaly včelí roj nebo pomáhaly se snesením pacienta do sanitky, už nebudou tak časté. Možná vymizí úplně.

Provozní rozpočet hradeckých hasičů je totiž letos o 18,5 procenta nižší. V přepočtu to činí zhruba 8,5 milionu, které musejí někde ušetřit. „Tento rok se ponese ve znamení udržení. Vzhledem k finanční situaci si budeme muset odpustit výjezdy k událostem, které neohrožují lidský život a je možné je vyřešit i jiným způsobem. Kupříkladu výjezdů na pomoc s transportem pacienta bylo vloni zhruba 300,“ potvrdil ředitel krajských hasičů František Mencl.

Stop opravám

Hasiči podle něj zastavili veškeré opravy, ať již budov nebo strojů. Úspory se hledají i v nákladech na topení, svícení nebo pohonné hmoty. „Těmi jsme se předzásobili již před koncem minulého roku. Budeme však muset omezit také účast na různých prezentacích záchranářské techniky a nebudeme investovat ani do nákupu nových cisteren,“ vysvětlil Mencl.

V předchozích letech praktikovaná výměna starších cisteren za nové, kdy ty vyřazené putovaly sdružením dobrovolných hasičů, jsou letos pasé.

Dokončení se letos dočká jen nová hasičská stanice v Rychnově nad Kněžnou a mělo by dojít také na stanici ve Vrchlabí. Ta patří k těm nejhorším v kraji. Tady by mohl letos vzniknout projekt, kde bude poté jasné, na kolik by stavba přišla.

„Zpracováváme nyní studii na projekt společné stanice se zdravotnickými záchranáři. Uvidíme, kolik by stanice stála. Zda se podaří stavbu zahájit například v roce 2012, se bude odvíjet od rozpočtu na příští rok,“ upřesnil ředitel.

O osm milionů méně

Letošní rozpočet na provoz, který neobsahuje mzdové položky a investice, činí zhruba 36 milionů korun. Vloni mohli hasiči hospodařit s více než 44 miliony. „V roce 2010 jsme uvedli do provozu jednotku v Kuklenách, čímž jsme zrychlili dojezdovou dobu k událostem v západní části města a okolí,“ upřesnil Mencl.

Co do počtu událostí, k nimž hasiči vyjížděli, byl uplynulý rok klidnější. Zasahovat museli u 4957 případů, což bylo o 704 méně než předloni. „Za poklesem událostí také tak trochu stojí i skutečnost, že letos poprvé nesledujeme statisticky živelné pohromy,“ uvedl vedoucí krajského operačního a informačního střediska Radek Mencl.

Při neštěstích zemřelo vloni 119 lidí, což je o 17 méně než v předchozím roce. O tři desítky ubylo ve statistikách také zraněných, těch bylo vloni v hradeckém kraji 1244. Tragičtější následky však zaznamenali hasiči při nehodách na D11 a silnici první třídy č. 11. „V roce 2009 jsme se radovali, že u dálnice jsme v kolonce úmrtí měli nulu. Vloni tady bohužel vyhasly tři lidské životy. Na staré jedenáctce dokonce čtyři,“ konstatoval Radek Mencl.

K největším událostem loňského roku patřil červencový požár přádelny v Jaroměři. Tehdy škoda dosáhla 125 milionů korun. K nejtragičtějším výjezdům se zařadila nehoda, k níž došlo 28. září v Hradci Králové. Střetl se tady kamion s osobním automobilem. Obě vozidla začala po nárazu hořet. Trojčlenná posádka osobního vozidla zahynula.

Zásahy jednotek v loňském roce:

Počet událostí 4957
Z toho – požáry 809
dopravní nehody 1171
technické havárie 2602
únik nebezpečných látek 193
planý poplach 182
Usmrcených osob 119
Zraněných osob/ hasiči 1244/18
Zachráněných osob 1103
Evakuovaných osob 950

Čtěte také: Hasič: Kvůli škrtům budou problémy uživit rodinu