VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodám ubývá hostů, a prý bude hůř

Českobudějovicko - Mnohé restaurace citelně postihl nižší zájem zákazníků, letošní leden byl horší než v minulých letech.

5.2.2010 25
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Je to horší,“ říkají vesměs restauratéři na Českobudějovicku, když odpovídají na otázku, jak vypadá srovnání loňského a letošního ledna. Hospody proto začaly lákat na zvláštní akce a různá zpestření nabídky.

V minulém roce i pivovary hlásily menší dodávky pěnivého moku do gastronomických zařízení. Někdy rozdíl přesáhl i deset či patnáct procent. Většinou tomu odpovídal i úbytek hostů, někde je dokonce úbytek citelnější.

Jedním z těch, kteří letos chodí do hospody méně než v loňském roce, je i jednadvacetiletý David Suchomel z Ledenic. „Našel jsem si jiné zájmy a navíc mi docela přestalo chutnat pivo. Teď si dávám v hospodě spíš kafe,“ vysvětlil mladý muž.

„Propad je ještě větší, zvlášť na Hluboké, kde se všichni dělíme o těch pár lidí, kteří sem v zimě přijdou,“ říká Pavel Kašpárek, majitel restaurace a penzionu KA.PR v Hluboké nad Vltavou.

„Loni touhle dobou chodilo lidí více. Asi šetří,“ poukázala na možnou příčinu nižší návštěvnosti Dana Machátová z Restaurace Tereza v Nových Hradech. Horší než v minulém roce byl letos i leden v hotelu Adler v Českých Budějovicích. Přelom roku je podle restauratérů vždy slabší, ale letos je v některých podnicích dvojnásob znát.

I oblíbené pivnice cítí menší zájem, například českobudějovické Masné krámy. „V loňském roce došlo k určitému snížení návštěvnosti, ale nebylo to nijak dramatické – odhadujeme to na několik procent,“ uvedl za nájemce restaurace, kterým je Budějovický Budvar, n. p., tiskový mluvčí Petr Samec. Doplnil, že z pohledu pivovaru klesá v restauracích jak návštěvnost, tak konzumace piva. Podílí se na tom jak zvýšení spotřební daně a daně z přidané hodnoty, tak obecná nejistota. „Lidé více šetří,“ dodal Samec. Aby hospody alespoň nějaké hosty navíc přitáhly, pořádají zvláštní akce. „Přilákalo to určitě,“ komentoval tatarákové hody v restauraci KA.PRu Pavel Kašpárek.

„Ekonomickou situaci to nevylepší, protože to jsou nárazovky, ale úspěch to mělo,“ doplnil Kašpárek. Kromě tatarákových hodů pořádá například pstruhové dny nebo akci, kdy nabízí sushi. V českobudějovické restauraci U Tří sedláků třeba připravují zabijačkové dny a uplatní se i další nápady. V Masných krámech například večery s hudbou.

„Večery s hudbou jsou vedeny snahou přivést do Masných krámů více hostů. Akci jsme záměrně načasovali na únor, který patří prodejně vždy mezi nejslabší měsíce. Tyto večery se nám osvědčily již loni, a proto je opakujeme,“ uvedl Petr Samec. Existují však i výjimky, které potvrzují pravidlo. Jsou restaurace, kde je návštěvnický zájem celkem setrvalý. „Celoročně je to stejné. Lidé chodí podle toho, jak mají peníze,“ naznačil Josef Jiřík za nájemce restaurace hotelu Zlatá loď v Týně nad Vltavou.

Odborníci ale upozorňují, že mnohé hostinské letos těžké časy teprve čekají.

Restaurace vyhlíží olympiádu

V restauracích sice ubývá hostů, ale podniky mají v rukávu skrytý malý trumf. Blížící se olympiáda by mohla přilákat lidi na sportovní přenosy.

„Určitě lidi přijdou,“ je si jistá Magdaléna Křepelová z hostince U Brejžků v Boršově nad Vltavou. Fandové se na fotbalové nebo hokejové zápasy dostavují pravidelně, a když je olympiáda, tak se na hokej nebo na závody v lyžování dostaví podle Křepelové tím spíše.

„Vzhledem k letitým zkušenostem jsem přesvědčen, že se to projeví, ale zdaleka ne v takové míře jako před pár lety,“ řekl Michal Macháček z hlubockého Restaurantu Solidní Šance. „Ty doby, kdy jsme odmítali hosty, protože byl 'plný dům' jsou pryč,“ dodal Macháček.

Na olympiádu se chystají i v Potrefené huse v českobudějovickém IGY. „Teď vyměňujeme projekci, na olympiádu už ji dáme,“ řekl manažer restaurace David Turoň. Připojil, že při mistrovství světa v hokeji nebo ve fotbale tu dělali i národní menu podle toho, s kým Češi hráli.

Autor: Edwin Otta

5.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 25
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marine Le Penová
5 9

Le Penové opět hrozí ztráta imunity

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

AKTUALIZOVÁNO

Prahu postihly rozsáhlé výpadky elektřiny, nejezdily tramvaje

Hlavní město postihly rozsáhlé výpadky elektřiny. Podle mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce způsobila asi půlhodinový výpadek technická závada na rozvodně Praha - Jih v Chodově. Proud podle něj nešel v městských částech Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 9 a Praha 10.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies