VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodám ubývá hostů, a prý bude hůř

Českobudějovicko - Mnohé restaurace citelně postihl nižší zájem zákazníků, letošní leden byl horší než v minulých letech.

5.2.2010 25
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Je to horší,“ říkají vesměs restauratéři na Českobudějovicku, když odpovídají na otázku, jak vypadá srovnání loňského a letošního ledna. Hospody proto začaly lákat na zvláštní akce a různá zpestření nabídky.

V minulém roce i pivovary hlásily menší dodávky pěnivého moku do gastronomických zařízení. Někdy rozdíl přesáhl i deset či patnáct procent. Většinou tomu odpovídal i úbytek hostů, někde je dokonce úbytek citelnější.

Jedním z těch, kteří letos chodí do hospody méně než v loňském roce, je i jednadvacetiletý David Suchomel z Ledenic. „Našel jsem si jiné zájmy a navíc mi docela přestalo chutnat pivo. Teď si dávám v hospodě spíš kafe,“ vysvětlil mladý muž.

„Propad je ještě větší, zvlášť na Hluboké, kde se všichni dělíme o těch pár lidí, kteří sem v zimě přijdou,“ říká Pavel Kašpárek, majitel restaurace a penzionu KA.PR v Hluboké nad Vltavou.

„Loni touhle dobou chodilo lidí více. Asi šetří,“ poukázala na možnou příčinu nižší návštěvnosti Dana Machátová z Restaurace Tereza v Nových Hradech. Horší než v minulém roce byl letos i leden v hotelu Adler v Českých Budějovicích. Přelom roku je podle restauratérů vždy slabší, ale letos je v některých podnicích dvojnásob znát.

I oblíbené pivnice cítí menší zájem, například českobudějovické Masné krámy. „V loňském roce došlo k určitému snížení návštěvnosti, ale nebylo to nijak dramatické – odhadujeme to na několik procent,“ uvedl za nájemce restaurace, kterým je Budějovický Budvar, n. p., tiskový mluvčí Petr Samec. Doplnil, že z pohledu pivovaru klesá v restauracích jak návštěvnost, tak konzumace piva. Podílí se na tom jak zvýšení spotřební daně a daně z přidané hodnoty, tak obecná nejistota. „Lidé více šetří,“ dodal Samec. Aby hospody alespoň nějaké hosty navíc přitáhly, pořádají zvláštní akce. „Přilákalo to určitě,“ komentoval tatarákové hody v restauraci KA.PRu Pavel Kašpárek.

„Ekonomickou situaci to nevylepší, protože to jsou nárazovky, ale úspěch to mělo,“ doplnil Kašpárek. Kromě tatarákových hodů pořádá například pstruhové dny nebo akci, kdy nabízí sushi. V českobudějovické restauraci U Tří sedláků třeba připravují zabijačkové dny a uplatní se i další nápady. V Masných krámech například večery s hudbou.

„Večery s hudbou jsou vedeny snahou přivést do Masných krámů více hostů. Akci jsme záměrně načasovali na únor, který patří prodejně vždy mezi nejslabší měsíce. Tyto večery se nám osvědčily již loni, a proto je opakujeme,“ uvedl Petr Samec. Existují však i výjimky, které potvrzují pravidlo. Jsou restaurace, kde je návštěvnický zájem celkem setrvalý. „Celoročně je to stejné. Lidé chodí podle toho, jak mají peníze,“ naznačil Josef Jiřík za nájemce restaurace hotelu Zlatá loď v Týně nad Vltavou.

Odborníci ale upozorňují, že mnohé hostinské letos těžké časy teprve čekají.

Restaurace vyhlíží olympiádu

V restauracích sice ubývá hostů, ale podniky mají v rukávu skrytý malý trumf. Blížící se olympiáda by mohla přilákat lidi na sportovní přenosy.

„Určitě lidi přijdou,“ je si jistá Magdaléna Křepelová z hostince U Brejžků v Boršově nad Vltavou. Fandové se na fotbalové nebo hokejové zápasy dostavují pravidelně, a když je olympiáda, tak se na hokej nebo na závody v lyžování dostaví podle Křepelové tím spíše.

„Vzhledem k letitým zkušenostem jsem přesvědčen, že se to projeví, ale zdaleka ne v takové míře jako před pár lety,“ řekl Michal Macháček z hlubockého Restaurantu Solidní Šance. „Ty doby, kdy jsme odmítali hosty, protože byl 'plný dům' jsou pryč,“ dodal Macháček.

Na olympiádu se chystají i v Potrefené huse v českobudějovickém IGY. „Teď vyměňujeme projekci, na olympiádu už ji dáme,“ řekl manažer restaurace David Turoň. Připojil, že při mistrovství světa v hokeji nebo ve fotbale tu dělali i národní menu podle toho, s kým Češi hráli.

Autor: Edwin Otta

5.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 25
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.
1 25

Na kolapsech se podílí horko, ale i alkohol. Lékaři: Omezte pobyt na slunci

Ilustrační fotografie.
1 30

Vyplašená zvěř, zničené porosty. Čtyřkolky přidělávají vrásky myslivcům

DOTYK.CZ

Česká agentura veze z Cannes několik cen. Za kampaň pro časopis, co už nevychází

Čím jsou pro světový film ceny americké filmové akadamie Oscar, tím je pro evropskou reklamu mezinárodní reklamní festival Cannes Lions. Koná se vždy koncem června ve francouzském letovisku Cannes a v posledních letech je na něm úspěšná česká pobočka reklamní sítě Young & Rubicam.

Ohnivé peklo v Pákistánu, nejméně 120 lidí uhořelo po vzplanutí cisterny

/VIDEO/ K tragédii došlo v Pákistánu, kde se převrátila cisterna s palivem. Následně ji zachvátil požár, který se rychle rozšířil na okolní automobily a motorky. Podle posledních informací na místě zemřelo nejméně 125 lidí. Další desítky byly s vážnými popáleninami převezeny do nemocnic. Podle záchranářů tak mohou počty obětí nadále stoupat.

Týdenní zkrat: Milionová milost

Paroubek to zkusil, Zaorálek mu to zarazil, Klaus slavil a dostal milion. I další zprávy měly katastrofický rozměr.

Macron spojil se Schwarzeneggerem síly v boji proti změně klimatu

/VIDEO/ Slavný herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger našel spojence v boji za záchranu klimatu: francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Oba si přejí zvrátit rozhodnutí odstoupit od klimatické dohody z Paříže, které nedávno učinil americký prezident Donald Trump.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies