VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodám ubývá hostů, a prý bude hůř

Českobudějovicko - Mnohé restaurace citelně postihl nižší zájem zákazníků, letošní leden byl horší než v minulých letech.

5.2.2010 25
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Je to horší,“ říkají vesměs restauratéři na Českobudějovicku, když odpovídají na otázku, jak vypadá srovnání loňského a letošního ledna. Hospody proto začaly lákat na zvláštní akce a různá zpestření nabídky.

V minulém roce i pivovary hlásily menší dodávky pěnivého moku do gastronomických zařízení. Někdy rozdíl přesáhl i deset či patnáct procent. Většinou tomu odpovídal i úbytek hostů, někde je dokonce úbytek citelnější.

Jedním z těch, kteří letos chodí do hospody méně než v loňském roce, je i jednadvacetiletý David Suchomel z Ledenic. „Našel jsem si jiné zájmy a navíc mi docela přestalo chutnat pivo. Teď si dávám v hospodě spíš kafe,“ vysvětlil mladý muž.

„Propad je ještě větší, zvlášť na Hluboké, kde se všichni dělíme o těch pár lidí, kteří sem v zimě přijdou,“ říká Pavel Kašpárek, majitel restaurace a penzionu KA.PR v Hluboké nad Vltavou.

„Loni touhle dobou chodilo lidí více. Asi šetří,“ poukázala na možnou příčinu nižší návštěvnosti Dana Machátová z Restaurace Tereza v Nových Hradech. Horší než v minulém roce byl letos i leden v hotelu Adler v Českých Budějovicích. Přelom roku je podle restauratérů vždy slabší, ale letos je v některých podnicích dvojnásob znát.

I oblíbené pivnice cítí menší zájem, například českobudějovické Masné krámy. „V loňském roce došlo k určitému snížení návštěvnosti, ale nebylo to nijak dramatické – odhadujeme to na několik procent,“ uvedl za nájemce restaurace, kterým je Budějovický Budvar, n. p., tiskový mluvčí Petr Samec. Doplnil, že z pohledu pivovaru klesá v restauracích jak návštěvnost, tak konzumace piva. Podílí se na tom jak zvýšení spotřební daně a daně z přidané hodnoty, tak obecná nejistota. „Lidé více šetří,“ dodal Samec. Aby hospody alespoň nějaké hosty navíc přitáhly, pořádají zvláštní akce. „Přilákalo to určitě,“ komentoval tatarákové hody v restauraci KA.PRu Pavel Kašpárek.

„Ekonomickou situaci to nevylepší, protože to jsou nárazovky, ale úspěch to mělo,“ doplnil Kašpárek. Kromě tatarákových hodů pořádá například pstruhové dny nebo akci, kdy nabízí sushi. V českobudějovické restauraci U Tří sedláků třeba připravují zabijačkové dny a uplatní se i další nápady. V Masných krámech například večery s hudbou.

„Večery s hudbou jsou vedeny snahou přivést do Masných krámů více hostů. Akci jsme záměrně načasovali na únor, který patří prodejně vždy mezi nejslabší měsíce. Tyto večery se nám osvědčily již loni, a proto je opakujeme,“ uvedl Petr Samec. Existují však i výjimky, které potvrzují pravidlo. Jsou restaurace, kde je návštěvnický zájem celkem setrvalý. „Celoročně je to stejné. Lidé chodí podle toho, jak mají peníze,“ naznačil Josef Jiřík za nájemce restaurace hotelu Zlatá loď v Týně nad Vltavou.

Odborníci ale upozorňují, že mnohé hostinské letos těžké časy teprve čekají.

Restaurace vyhlíží olympiádu

V restauracích sice ubývá hostů, ale podniky mají v rukávu skrytý malý trumf. Blížící se olympiáda by mohla přilákat lidi na sportovní přenosy.

„Určitě lidi přijdou,“ je si jistá Magdaléna Křepelová z hostince U Brejžků v Boršově nad Vltavou. Fandové se na fotbalové nebo hokejové zápasy dostavují pravidelně, a když je olympiáda, tak se na hokej nebo na závody v lyžování dostaví podle Křepelové tím spíše.

„Vzhledem k letitým zkušenostem jsem přesvědčen, že se to projeví, ale zdaleka ne v takové míře jako před pár lety,“ řekl Michal Macháček z hlubockého Restaurantu Solidní Šance. „Ty doby, kdy jsme odmítali hosty, protože byl 'plný dům' jsou pryč,“ dodal Macháček.

Na olympiádu se chystají i v Potrefené huse v českobudějovickém IGY. „Teď vyměňujeme projekci, na olympiádu už ji dáme,“ řekl manažer restaurace David Turoň. Připojil, že při mistrovství světa v hokeji nebo ve fotbale tu dělali i národní menu podle toho, s kým Češi hráli.

Autor: Edwin Otta

5.2.2010 VSTUP DO DISKUSE 25
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dětská skupina. Ilustrační foto.
14

Dvouleté děti nejsou do školek zralé. Potřebují individuální péči

Konvoj vozidel armády USA na dálnici D5 nedaleko Plzně.
AKTUALIZOVÁNO
10 32

Vojenský konvoj dnes opustí ČR. Před kasárnymi zasahovala policie

AUTOMIX.CZ

Zapomenuté české automobilky: Wikov nabízel luxus, zaujal i první "kapkou"

Tatru a Škodu zná v naší zemi každý. Jsou tu ale i další, méně známé automobilky, mezi které spadá například Wikov. Strojírenský podnik původně vyrábějící zemědělské stroje vdechnul život vozům, kterým se dnes přezdívá „československý Rolls-Royce".

Ministryně Valachová: Škola musí zveřejnit přijatého žáka s nejhorším výsledkem

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Jednotné přijímací zkoušky se letos plošně konají poprvé, a to na maturitní obory středních škol.

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

/ROZHOVOR/ V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies