Rozpočet na rok 2013 byl již sestaven v systému státní pokladny. Ministři tak budou moci v každém okamžiku znát finanční situaci svého resortu. Náklady na vytvoření systému činí aktuálně 3,4 miliardy korun. Roční náklady na obsluhu systému jsou kolem 500 milionů korun. MF počítá ve standardním provozu následně s nižšími náklady. „Úspory z fungování státní pokladny by podle střízlivého odhadu mohly přijít do šesti let," odhadl náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

Všechny ministerstva a rozpočtové organizace se zapojí do systému Státní pokladny od ledna 2013. Bude v něm tak více než 17.500 účetních jednotek. Půjde nejen o ministerstva, ale i státní fondy, obce, kraje, příspěvkové organizace nebo veřejné vysoké školy. Přístup do portálu, o jehož názvu ještě nebylo rozhodnuto, bude bez autorizace. Data v něm se budou aktualizovat automaticky. Vedle statistických informací budou na portálu analytické zprávy.

Systém Státní pokladny začalo ministerstvo financí připravovat v roce 2008. Podle původních plánů měl začít fungovat již od roku 2010, následně MF plány posunulo.