VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospodští a hoteliéři nejsou připraveni na spuštění EET, ukazuje průzkum

Praha - Necelé čtyři měsíce před spuštěním elektronické evidence tržeb (EET) ještě nemá přes 80 procent stravovacích a ubytovacích podniků pokladní systém kompatibilní s EET. Dvě třetiny z nich hodlají na nový pokladní systém přejít až na poslední chvíli, tedy v listopadu. Vyplývá to z průzkumu, který provedla agentura TNS Aisa na vzorku 600 podniků mezi 4. a 9. srpnem. Objednala si jej firma eet1, která v srpnu vstoupila na trh pokladních systémů.

11.8.2016
SDÍLEJ:

Placení v restauraci. Ilustrační foto. Foto: Archiv VLP

Téměř čtyři měsíce po schválení zákona o evidenci tržeb uvedlo 84 procent ze všech dotázaných provozů, že ještě nemají systém pro elektronickou evidenci tržeb. Jen sedm procent z nich potvrdilo, že jsou jejich pokladny na zavedení EET skutečně připraveny.

Pořízení systému na poslední chvíli 

Dvě třetiny z restauratérů bez EET plánují nechat pořízení systému na poslední chvíli. V letní sezoně se totiž nechtějí touto novou povinností zabývat. Zbylá třetina restauratérů hodlá řešit otázky EET v horizontu příštích týdnů či několika měsíců.

„Pozdní nákup systému může přinést nemalá rizika, protože i přes jejich uživatelskou jednoduchost by jej měly podniky otestovat v ostrém provozu. Od 1. prosince budou zodpovědní i za to, že jejich zaměstnanci ovládání nezvládnou," uvedl zástupce eet1 Karel Hamr.

Respondenti z průzkumu 

Mezi respondenty průzkumu byli zástupci malých a středních podniků z pohostinství z celé České republiky. V drtivé většině šlo o provozy o velikosti do 24 zaměstnanců. Nejvíce respondentů bylo z Prahy (12 procent), zbylé kraje a okresy byly zastoupeny rovnoměrně.

EET bude spuštěna od 1. prosince, v první fázi se bude tato povinnost vztahovat na hotely a restaurace. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Čtěte také: Kadeřnice či cukráři. Povinné účtenky na ně dopadnou dříve

Autor: ČTK

11.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
2 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies